Darbdavius pakeis programinė įranga  (20)

Jei kompiuterio programa gali pati surasti darbuotojų reikiamam darbui atlikti, juos pasamdyti, stebėti, kaip jie dirba, ir mokėti atlyginimą pagal jų veiklos rezultatus, tai kam tada reikalingi darbdaviai?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasirodo, įmonės veiklos kompiuterizavimas tirpdo kaštus ir didina darbo efektyvumą ne tik mažinant samdomų darbuotojų skaičių – jis leidžia atsisakyti ir jiems vadovaujančių viršininkų, įskaitant ir pačius darbdavius. Tai įrodė Australijos bendrovė „Freelancer.com“, pristačiusi savo darbuotojų paieškos svetainei skirtą programavimo priemonių rinkinį (API), suteikiantį galimybę kompiuteriams automatiškai ieškoti tinkamų darbuotojų, juos samdyti, kontroliuoti jų darbą ir mokėti atlyginimą, praneša „New Scientist“. „FreelancerAPI“ pavadinta programinė įranga yra pirmoji pasaulyje, suteikianti galimybę kompiuteriams autonomiškai valdyti žmogiškuosius resursus. Kitaip tariant, vadovauti gamybos procese dalyvaujantiems žmonėms. „Freelancer.com“ vadinamas didžiausiu pasaulyje smulkiajam verslui skirtų užsakomųjų paslaugų (outsorcing) portalu, padedančiu susirasti ir pasamdyti konkrečiam darbui atlikti reikiamus specialistus – programuotojus, architektus, žurnalistus, dizainerius bei kitų profesijų atstovus. Šis portalas sieja daugiau nei 1,4 mln. darbdavių ir laisvai samdomų specialistų iš daugiau nei 234 pasaulio šalių ir regionų. „Mūsų programinė įranga gali pateikti darbuotojų paieškos skelbimą ir pasamdyti vieną, tris ar 500 specialistus, ji tikrąja to žodžio prasme gali per naktį suburti ištisą pulką darbuotojų sudėtingoms problemoms išspręsti“, - „Freelancer.com“ pranešime cituojamas jos vykdomasis direktorius Mattas Barrie.

Iki šiol įmonių savininkai ar vadovai, naudodami „Freelancer.com“, galėjo portale ieškotis reikiamų darbuotojų. Tačiau dabar, naudojant „FreelancerAPI“, jau galima kurti programas, kurios pačios samdys reikiamus žmones ir kontroliuos jų darbą.

„Freelancer.com“ pateikia vieną galimą „FreelancerAPI“ pritaikymo pavyzdį: tai virtualiais objektais ar turiniu prekiaujanti internetinė parduotuvė. „FreelancerAPI“ gali ieškoti ir samdyti virtualius objektus kuriančius žmones, mokėti jiems atlyginimus už pasiektus rezultatus, stebėti, kurių produkcija geriausiai perkama ir toliau tęsti jų darbo sutartis. Tie darbuotojai automatiškai gaus daugiau užsakymų, jiems prižiūrėti nereikės jokių administracijos atstovų, ir, jei parduotuvė sėkmingai generuos pajamas, o samdomi darbuotojai gamins produkciją, tokia kompiuterio kontroliuojama ekonominė veikla gali tęstis neribotą laiką.

Pasak bendrovės atstovų, ši programinė įranga gali net samdyti programuotojus, kad šie plėstų ir tobulintų jos pačios galimybes, taip prisitaikydama prie kylančių problemų ir ieškodama optimaliausių jų sprendimo būdų.

„Mažiausiai 60 metų žmonės kontroliavo programinę įrangą, bet dabar pasiekėme tą kelio atkarpą, kai programinė įranga gali kontroliuoti žmones“, - „New Scientist“ sakė Mattas Barrie.

„FreelancerAPI“ programavimo priemonių rinkinys pasiekiamas bendrovės svetainėje spustelėjus nuorodą API, sakoma pranešime.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (20)