„Jei grįšime, mus nušaus.“ WSJ skelbia šiurpų interviu  ()

„The Wall Street Journal“ pasikalbėjo su Kramatorske laikomais Rusijos karo belaisviais, kurie buvo sulaikyti prasidėjus atsakomajam puolimui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusų kariai, su kuriais kalbėjosi WSJ, buvo paimti į nelaisvę netoli Donecko ir Zaporižios sričių sienos. Kramatorske yra ir profesionalių karių, ir šauktinių, ir samdinių. Dalis jų - iš Sibiro respublikų, bet yra žmonių ir iš Sankt Peterburgo, Vladivostoko.

WSJ patvirtino belaisvių, kurie sutiko kalbėtis su žurnalistais, tapatybę. Jie visi pasidavė savo noru, nors už tai pernai Rusijoje buvo įvesta baudžiamoji atsakomybė. Vienas iš karių – pagal sutartį tarnaujantis Anatolijus – teigė, kad prieš Ukrainos puolimą kariai tarpusavyje beveik nebendravo.

„Visi tylėjo, galvojo apie save, svarstė, iš kurios pusės ateis. Labai išsigandome. Niekas nenori mirti. Tikėjomės, kad kontrpuolimas neįvyks“, – sakė jis. Anatolijus pasakojo, kad kariavo dėl to, kad jo draugai ir pažįstami irgi yra kariai. Jis buvo vairuotojas, remontavo mašinas ir vežė dronų operatorius.

Kitas belaisvis, su kuriuo kalbėjosi WSJ, – už narkotikų prekybą nuteistas Antonas, kovojęs „Štorm Z“ grupėje ir mainais už laisvę pasirašęs šešių mėnesių kontraktą. Jis pasakojo, kad kovo mėnesį jam į galvą pataikė skeveldra ir gydytojai pripažino jį netinkamu tolesnei tarnybai, tačiau jis vis tiek buvo išsiųstas į frontą. Pasak Antono, „Štorm Z“ kariams, daugiausia užverbuotiems kolonijose, buvo uždrausta trauktis - buvo pasakyta, kad atsitraukdami jie bus sušaudyti.

 

„Jei grįšime, mus nušaus“, – sakė buvęs kalinys. Jis teigė, kad kartu su kitais rusų kariais sutiko pasiduoti, bet Rusijoje už tai bus nubaustas.

Tolimuosiuose Rytuose mobilizuotas Dmitrijus teigė, kad rusams jau visai trūksta motyvacijos. „Mes įstrigome vietoje be rotacijos“, – sakė jis ir pridūrė, kad rotacija vyko tik popieriuje. Dmitrijus pasakojo, kad kartu su draugu link Ukrainos karių iškėlęs rankas nuėjo  po to, kai jo poziciją apšaudė artilerija, o šarvuočiai „MaxxPro“ juos apšaudė iš arti. Pasak Dmitrijaus, jis tikisi, kad jo neiškeis, nes baiminasi FSB persekiojimo.

 

Įprastai ukrainiečiai gerai elgiasi su karo belaisviais ir juos saugo, kad vėliau juos galėtų iškeisti į rusų sulaikytus ukrainiečius. Tačiau rusai turi pasirinkimą nebūti įtraukti į mainų fondą. Tai jiems suteikia galimybę daugiau nebekariauti ir, galbūt, net gyventi normalioje šalyje. Daug rusų šia galimybę naudojasi, nes Rusijoje už atsitraukimą ar pasidavimą gresia įvairios bausmės.

(49)
(0)
(49)

Komentarai ()

Susijusios žymos: