Branduolinio ginklo neplatinimo konferencijos dalyviai susitarė siekti nebranduolinės zonos Artimuosiuose Rytuose  (1)

Branduolinio ginklo neplatinimo sutartį (NPT) pasirašiusios šalys Jungtinių Tautų būstinėje (JT) Niujorke penktadienį vykusioje svarbioje konferencijoje susitarė, jog turi būti pradėtos derybos dėl nebranduolinės zonos sukūrimo Artimuosiuose Rytuose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

ai buvo pirmasis per pastarąjį dešimtmetį susitarimas dėl 1970 metais pasirašytos NPT sutarties, nustačiusios pasaulinę programą, turinčią užkirsti branduolinio ginklo atsiradimui kitose šalyse.

28 puslapių baigiamajame konferencijos dokumente taip pat pateikiami „veiksmų planai“ dėl branduolinio nusiginklavimo, įvairiose šalyse vykdomų branduolinių programų geresnės priežiūros, siekiant užtikrinti, kad valstybės branduolinę energiją naudotų tik taikiems tikslams.

NPT pasirašiusios šalys bendros pozicijos lig šiol nebuvo pasiekusios per visus kitus kas penkerius metus rengtus šios sutarties peržiūrėjimo susitikimus nuo 2000 metų, kai buvo numatyti žingsniai branduolinio nusiginklavimo link.

Vienas Europos diplomatas sakė, kad „dabartinis sėkmingas susitarimas reiškia, jog po dešimties metų NPT peržiūrėjimo ir įgyvendinimo procesui buvo įkvėpta nauja gyvybė“.

Daugiausiai ginčų vyko dėl nebranduolinės zonos Artimuosiuose Rytuose. Baigiamajame konferencijos pranešime raginama 2012 metais surengti konferenciją, kurioje „dalyvautų visos Artimųjų Rytų šalys ir kuri vestų prie (tokios nebranduolinės zonos) sukūrimo“.

"Svarbu, kad Izraelis prisijungtų prie (Branduolinio ginklo) neplatinimo sutarties ir kad visuose jo branduoliniuose objektuose būtų užtikrinti išsamūs TATENA (Tarptautinės atominės energetikos agentūros) saugikliai“, – sakoma baigiamajame komunikate.

Jungtinės Valstijos priešinosi, kad šis teiginys būtų įtrauktas į galutinį dokumentą. Baltųjų rūmų patarėjas branduolinio ginklo neplatinimo klausimais Gary Samore'as penktadienį sakė, jog toks teiginys nesąžiningai išskiria Izraelį, todėl kyla pavojus, kad planuojama konferencija neįvyks, jeigu žydų valstybė įsižeis ir atsisakys joje dalyvauti.

Iranas baigiamajame komunikate nebuvo konkrečiai įvardytas, nors jis atkakliai priešinosi JT rezoliucijoms, raginančioms šiitišką respubliką nutraukti urano sodrinimą ir užtikrinti jos vykdomos kontroversiškos branduolinės programos didesnį skaidrumą.

Egiptas ir Iranas labiausiai ragino, kad Izraelis prisijungtų prie NPT. Tokiu atveju žydų valstybei tektų atsisakyti atominio arsenalo ir sutikti, kad Artimuosiuose Rytuose būtų nebranduolinė zona.

Izraelis, kuris priešinasi tokios zonos sukūrimui, kol nebaigtas Artimųjų Rytų taikos procesas, niekada nėra oficialiai prisipažinęs turįs branduolinių ginklų.

Egipto ambasadorius prie JT Magedas Abdelazizas gyrė dabartinę NPT peržiūrėjimo konferencija, kuri „pradėjo veiksmingą procesą, siekiant įgyvendinti NPT narių 1995 metų rezoliuciją dėl Artimųjų Rytų“, kurioje pirmąkart paraginta įkurti nebranduolinę zoną regione.

JAV penktadienį pasižadėjo siekti, kad 2012 metais konferencija šiuo klausimu būtų sėkminga. JAV valstybės sekretorės pavaduotoja ginklų kontrolės ir tarptautinio saugumo reikalams Ellen Tauscher sakė NPT konferencijos dalyviams: „Dirbsime su šio regiono šalimis, kad sukurtume sąlygas sėkmingai konferencijai“.

Tačiau pareigūnė pridūrė, kad „mūsų galimybėms tai padaryti kilo rimtas pavojus, nes galutiniame dokumente Artimųjų Rytų kontekste išskiriamas Izraelis, ir dėl šio fakto Jungtinės Valstijos labai apgailestauja“.

G.Samore'as pasisakė dar griežčiau: „Nežinau, ar konferencija iš viso įvyks“.

Branduolinio ginklo neplatinimo sutartyje numatoma, kad branduolinių ginklų turinčios valstybės sieks jų atsisakyti, o kitos nesieks jų pasigaminti, tačiau galės vykdyti taikias atominės energetikos programas.

Tačiau NPT palaikymas pastaruoju metu buvo smarkiai susilpnėjęs, nes besivystančios šalys mano, jog branduolinių ginklų turinčios valstybės neketina vykdyti savo įsipareigojimų.

Branduolinių ginklų turinčios ir jų neturinčios šalys trečiadienį susikirto dėl mėginto nustatyti branduolinio nusiginklavimo tvarkaraščio.

Ruošiant konferencijos komunikato juodraštį, susitarta dėl kompromiso – kad konkrečios datos nebus nustatytos, tačiau branduolinės valstybės įsipareigos „sparčiai“ judėti nusiginklavimo link.

Izraelis veidmainyste vadina JT susitarimą dėl branduolinio ginklo neplatinimo

Izraelis šeštadienį pasmerkė JT susitarimą dėl branduolinio ginklo neplatinimo Artimuosiuose Rytuose ir vadina ją veidmainiška, nes joje išskiriama žydų valstybė.

„Šis susitarimas pasižymi veidmainiavimu. Minimas tik Izraelis, kai tekste tylima apie tokias šalis kaip Indija, Pakistanas ir Šiaurės Korėja, kurios turi branduolinių ginklų, ar, kas net svarbiau, Iranas, kuris siekia jų įsigyti“, – sakė agentūrai AFP vienas vyriausybės pareigūnų.

„Tai, kad visiškai neužsimenama apie Iraną dar labiau šokiruoja, kai TATENA pastaraisiais mėnesiais atskleidė naujos informacijos apie karinį Irano branduolinių projektų pobūdį“, – pridūrė pareigūnas, nenorėjęs, kad jo pavardė būtų skelbiama.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)