Zelenskiui buvo patarta „atvėsti“. Kas nutiko prieš susitikimą su NATO  ()

Anot žurnalistų, Ukrainos vadovas prieš susitikimą su NATO šalių vadovais susipyko.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui buvo liepta „atvėsti“ ir pažvelgti į naująjį karinės pagalbos paketą. Tai pranešė „Bloomberg“, remdamasi daugiau nei tuzinu Vilniuje vykusiame viršūnių susitikime dalyvavusių diplomatų ir pareigūnų.

Anot žurnalistų, Ukrainos vadovas prieš susitikimą su NATO šalių vadovais susipyko. Zelenskiui nepatiko, kad dėl viršūnių susitikimo nebuvo pateikti konkretūs įsipareigojimai dėl Ukrainos įstojimo į Šiaurės Atlanto aljansą.

Leidinys rašo, kad NATO šalių vadovai ieškojo formuluočių, kurios atrodytų kaip pažanga. Tačiau iš tikrųjų jų žodžiai neturėjo priartinti Aljanso prie karo su Rusija.

Pranešama, kad Ukraina sužinojusi, kad formuluotės dėl narystės NATO jau beveik paruoštos, aiškiai išreiškė savo nepasitenkinimą. Amerikiečiai buvo ypač susierzinę. Britai įsikišo norėdami nuraminti situaciją, o vokiečiai taip pat bandė sugalvoti alternatyvų.

Leidinys rašo, kad situacija grėsė tapti nekontroliuojama. Tuo metu Zelenskio prezidento kanceliarijos vadovas Andrijus Jermakas paskambino JAV patarėjui nacionalinio saugumo klausimais Jake Sullivanui, tačiau tekstas vis tiek buvo patvirtintas prieš Ukrainos pusei atvykstant į Vilnių. Kai Zelenskis pasiekė aukščiausiojo lygio susitikimą, jis sulaukė atviros kritikos iš kelių kitų lyderių, kurie aiškiai parodė, kad jis peržengė ribą.

 

„Nustatydama dvi Ukrainos narystei sąlygas, kurių anksčiau nebuvo, NATO sukuria šalto požiūrio į Ukrainą įspūdį“, – sakė Vokietijos Maršalo fondo Vašingtone geopolitinė analitikė Christine Berzina.

Pasak žurnalistų, kai kurie diplomatai nerimavo, kad aiškus įsipareigojimas inicijuoti narystę NATO apsunkins bet kokias galimas derybas su Rusija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(0)
(13)

Komentarai ()

Susijusios žymos: