Mokslininkai paskelbė apie proveržį kompiuterinėje kriptografijoje  (5)

Įsivaizduokite, kad galėtumėte atsakyti į klausimą, nežinodami, koks tas klausimas. Pavyzdžiui, kas nors galėtų įsivaizduoti du skaičius, jų jums nesakytų ir lieptų apskaičiuoti sumą - galėtumėte naudotis skaitmeniniu raktu, bet nebūtų pasakyta, kaip juo naudotis. Skamba tarsi fantastika, tačiau tai yra naujų informacijos šifravimo metodų esmė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Du mokslininkai informavo apie naują sistemą, kuri gali žymiai išplėsti kriptografijos naudojimą kasdieniuose skaičiavimuose. Profesorius Naidželas Smartas iš Bristolio universiteto ir daktaras Frederikas Verkauterenas iš Katalikiškojo Leveno universiteto artimiausiu metu ketina pristatyti mokslinį darbą, kuriame aprašoma užšifruotų duomenų valdymo schema, apdorojant juos kompiuteriu.

Mokslininkų teigimu, darbe atskleidžiami homomorfinio šifravimo sistemos patobulinimo metodai. Praėjusiais metais ši sistema buvo sukurta bendrovėje „IBM“. Sistema leidžia atlikti sudėties ir daugybos operacijas be turinio iššifravimo. Mokslininkai yra įsitikinę, kad jų darbas priartins tą dieną, kai bus sukurta praktinė kompiuterinė sistema, operuojanti visiškai užkoduotais duomenimis.

„Mūsų schema leidžia atlikti įvairias skaičiavimo operacijas su užšifruotais duomenimis. Tai leidžia sukurti saugias duomenų saugyklas su prieiga prie jų be duomenų iššifravimo būtinybės“, - teigia Naidželas Smartas. Mokslininkai tikisi, jog komercinis technologijos panaudojimas sėkmingai gali būti pritaikytas tokiuose srityse kaip balsavimas, finansinių duomenų apdorojimas arba farmacija.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: