Sulaikyti lietuviai, sukčiavę per Gmail pašto tarnybą  (14)

Policijai pavyko sulaikyti sukčius, per "Gmail" e. pašto sistemą išviliojusius įvairias sumas iš dešimčių žmonių. Tai keturi 18–20 metų jaunuoliai iš Elektrėnų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai rašo diena.lt žurnalistas Šarūnas Černiauskas.

Profesionalūs programišiai

Šias žinias dienraščiui patvirtino sostinės policijos Nusikaltimų transporte tyrimo skyriaus vyriausiasis tyrėjas Alvydas Šimkus. Anot jo, visi keturi įtariamieji prisipažino nusikaltę.

Įtariamieji visai neseniai išaugo iš mokyklinių uniformų – vaikinams po 18–20 metų. A.Šimkaus žodžiais, jie į saugiausia pasaulyje vadinamą "Gmail" e. pašto sistemą įsilaužė padedami profesionalių programišių. Hakeriais save vadinantys chuliganai netgi turi interneto svetainę, kurioje skelbia svetimų e. pašto dėžučių prisijungimo duomenis.

"Kovo mėnesį, gavę prisijungimo prie "Gmail" pašto slaptažodžius ir prisijungimo vardus, jie prisijungdavo prie kitų asmenų e. pašto ir susirašinėdavo su adresatais, apsimesdami dėžutės savininkais, prašė pervesti pinigų. Pirminiais duomenimis, prisijungimo duomenis įtariamieji gavo per interneto svetainę cyberlords.lt", – sakė A.Šimkus.

Pasak jo, populiariame informacinių technologijų entuziastų tinklalapyje yra ir savotiški išrinktieji – vadinamieji VIP nariai. Jiems, pirminiais policijos duomenimis, prieinami tokie cyberlords.lt klodai, apie kokius kiti vartotojai gali nebent pasvajoti.

"VIP nariai prisijungimo teisę gauna vos ne per asmenines pažintis. Toje svetainėje randama hakerių sudėta informacija – nulaužti duomenys, kuriuos galima panaudoti nusikalstamai veikai", – tęsė pareigūnas.

Pasak jo, programišiai dalijasi ne vien "Gmail" prisijungimo duomenimis. Taigi saugotis turėtų ir, pavyzdžiui, socialinių tinklalapių mėgėjai.

Nukentėjusieji – visoje Lietuvoje

Policijos duomenimis, nuo šių asmenų nukentėjo mažiausiai 30 žmonių visoje Lietuvoje, o dalis nukentėjusiųjų – užsienyje gyvenantys emigrantai.

"Bandymų galėjo būti kur kas daugiau, nes daugelis žmonių į prašymus pervesti pinigų nereaguodavo – sukčiams pavykdavo tik tuo atveju, jeigu jie pataikydavo susisiekti su dėžutės savininkui artimu žmogumi", – pridūrė A.Šimkus.

Pareigūnams pavyko atsekti elektrėniškių kompiuterių IP adresus, o pagal juos – ir pačius chuliganus. Operatyviai surengtos kratos, konfiskuoti kompiuteriai. Juose rasti įkalčiai – svetimų "Gmail" pašto dėžučių prisijungimo duomenys.

Iki 4 metų nelaisvės

Pareigūno teigimu, elektrėniškiai išmano įstatymus ir siekė išvilioti sumas, nesiekiančias vieno minimalaus gyvenimo lygio (MGL), 130 litų. Už tokios sumos išviliojimą taikoma tik administracinė atsakomybė. Be to, pričiupti sukčiai atgailauja.

Tačiau tai jiems nepadės išsisukti nuo baudžiamosios atsakomybės, mat padaryto nusikaltimo mastas – kur kas daugiau nei 130 litų.

"Taip, jie prisipažįsta, jie siūlo atlyginti žalą nukentėjusiesiems. Bet atskiro ikiteisminio tyrimo dėl kiekvienos smulkios sumos neatliekame. Jie turbūt žinojo, kad baudžiamoji atsakomybė už tokios sumos pasisavinimą netaikoma, ir dėl to prašydavo pervesti po 60–100 litų", – sakė A.Šimkus.

Už neteisėtą elektroninių duomenų perėmimą ir panaudojimą keturiems vaikinams gresia bauda arba laisvės atėmimas iki ketverių metų.

Išpuoliai liovėsi

Vaikinai sulaikyti balandžio vidury. A.Šimkaus teigimu, tikėtina, kad keturi elektrėniškiai buvo vieninteliai programišiai Lietuvoje, įsilaužę į "Gmail" e. pašto sistemą pasipelnymo tikslais.

"Po to, kai įtariamieji buvo sulaikyti, daugiau skundų (dėl tokio pobūdžio sukčiavimo – red. past.) negavome. Galima sakyti, byla išaiškinta", – teigė pašnekovas.

Tačiau policija darbo turi į valias. Sunkiausia, anot A.Šimkaus, susisiekti su visais nukentėjusiaisiais. Be to, tikėtina, kad nuo elektrėniškių nukentėjo ir daugiau "Gmail" klientų.

Policija prašo atsiliepti
Policija prašo nukentėjusiuosius atsiliepti. Jei nukentėjote dėl įsilaužimo į jūsų "Gmail" e. pašto dėžutę, skambinkite telefonu Vilniuje 8 5 271 6615 arba rašykite e. paštu vidmantas.uleckas@policija.lt.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
Autoriai: Šarūnas Černiauskas
(0)
(0)
(0)

Komentarai (14)