„Pramušė skydą.“ BBC skelbia sensaciją. Maskvą užpuolė Irano „Shahed“ analogai  ()

Ilja Abiševas mano, kad didžiausias dalykas, kurį gali padaryti Rusijos elektroninio karo sistemos, tai slopinti dronų valdymo sistemas ir neleisti jiems pataikyti į taikinį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Liepos 24-ąją Maskvą pasiekę dronai buvo Irano „shahedų“ klasės, su kuriais Ukrainą puola pati Rusijos Federacija. Tokią nuomonę išsakė oro pajėgų karo stebėtojas, BBC rusų kalba tarnybos apžvalgininkas Ilja Abiševas.

Ekspertas atkreipė dėmesį į tai, kad neįmanoma patikrinti Rusijos gynybos ministerijos teiginių, jog elektroninės karo sistemos slopino bepiločius orlaivius ir neleido jiems atakuoti svarbių objektų Maskvoje. Irano „Shahed“ analogai yra dronai-kamikadzės ir pasiekę tikslą jie susinaikina.

„Jie sprogo, o vienas buvo prie Gynybos ministerijos pastatų. Ar dronai nukrypo nuo kurso, ar patys nepastebėjo, kur buvo pagrindinis jų tikslas, galima tik spėlioti“, - sakė I. Abiševas.

Pirmadienio bepiločio lėktuvo ataka taip pat parodė Rusijos oro gynybos sistemos veikimo trūkumus. Pasak analitiko, ir pati Gynybos ministerija neneigia fakto, kad bepiločiai orlaiviai laisvai įsiveržia į Rusijos Federacijos oro erdvę, atskrenda beveik iki Maskvos centro ir tik tada prieš juos pradeda veikti oro gynybos sistema.

„Dronai-kamikadzės dar kartą perveria Rusijos sostinės dangaus skydą, pasiekia beveik sostinės centrą, o oro gynyba, kaip matyti iš Gynybos ministerijos pareiškimo, stoja į mūšį su jais, kai ateina laikas panaudoti visas turimas priemones, iki šaunamųjų ginklų“, – pažymi Ilja Abiševas.

Jis mano, kad maksimali Maskvoje esančių elektroninio karo sistemų veikimo riba yra radijo ar optoelektroninio dronų nukreipimo į konkretų objektą sistemų išjungimas. Tačiau net ir šiuos gebėjimus kariškiai demonstruoja jau tada, kai dronas artėja savo taikinio link. Nors idealiu atveju jie orlaivį turėtų „sudirbti“ gerokai prieš tai pagal anksčiau nustatytas koordinates.

 

Tuo pat metu Kremlius nekomentuoja atakos Maskvoje. Prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas net neatsakė į žurnalistų klausimą, ar valdžia padarė kokias nors išvadas po gegužę įvykusio bepiločio lėktuvo antskrydžio. Vietoj aiškaus atsakymo D. Peskovas patarė žiniasklaidos darbuotojams tokį klausimą užduoti Gynybos ministerijos atstovams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(32)
(1)
(31)

Komentarai ()

Susijusios žymos: