Super galinga! Skelbiama, kas galėtų saugoti laivus su Ukrainos grūdais Juodojoje jūroje  ()

Į atsargą išėjęs JAV karinio jūrų laivyno admirolas Jamesas Stavridis pažymėjo, kad Jungtinės Tautos greičiausiai negalės prisiimti šio vaidmens dėl Rusijos veto teisės Saugumo Taryboje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NATO šalys arba JAV vadovaujama koalicija galėtų lydėti laivus su ukrainietiškais grūdais Juodojoje jūroje, sako buvęs NATO jungtinių pajėgų Europoje vyriausiasis vadas Jamesas Stavridis rašo „Bloomberg“.

Rusija pasitraukė iš grūdų susitarimo ir pareiškė esanti pasirengusi pulti prekinius laivus. Stavridžio nuomone, tai labai apsunkina grūdų laivų saugumo užtikrinimo Juodojoje jūroje galimybes. Tai taip pat taikoma kitiems žemės ūkio produktams. Jokios garantijos dabar neveiks - reikia fizinės apsaugos.

Stavridis prisiminė konvojus Persijos įlankoje, kuriuos JAV organizavo devintojo dešimtmečio pabaigoje, kai Kuveito naftos tanklaiviai judėjo vilkstinėmis siekdami apsaugoti.

Tarptautinė teisė reglamentuoja nuostatas, kurios leidžia saugoti humanitarines siuntas konflikto zonose. Į atsargą išėjęs admirolas mano, kad tokią misiją turėtų įgyvendinti NATO arba JAV vadovaujama „savanorių koalicija“. Tikėtina, kad Jungtinės Tautos negalės prisiimti šio vaidmens dėl Rusijos turimos veto teisės Saugumo Taryboje.

 

Ar JAV, NATO ar atskiros šalys ryžtųsi siųsti apsaugą Ukrainos grūdų eksportui? Ir ar Rusija nebandytų atakuoti tų laivų? Klausimai sunkūs. Iki šiol JAV darė viską, kad išvengtų tiesioginės konfrontacijos. Bet jei tai svarbu pasauliniam maisto saugumui, visos priemonės gali būti pateisinamos.

(59)
(2)
(57)

Komentarai ()

Susijusios žymos: