Švedijos šiaurėje kyla didžiausias Europoje vėjo jėgainių parkas

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Tir4elis 2010-06-18 10:13
Geri ten pinigai sukasi. Klausimas kaip su išdėstymu? Elniams gal ir dzin mentės virš galvos, bet kaip su paukščiais tokiame plote bus? Faktiškai visai pakeistas kraštovaizdis ir daugybė kelių ten kur tik gyvūnams vieta..
tommyy 2010-06-18 11:45
žinai,aš neišmanau,bet jaučiu, kad ten, švedijos šiaurėje nebus tiek jau tų paukščių. Taip,plotas didelis,ir yra paukščiai,kurie gyvena šaltame klimate, bet nemanau kad labai daug jų papuls į tas mentes. O dėl kelių paukščių nematau labai didelės problemos
namaste 2010-06-18 11:54
Keista kai žmonės nori ir gauna žalios energijos, bet tuo pačiu jiems vistiek neįtiksi..
immortallt 2010-06-18 12:43
Ar as durnas ar ka. O masinos daug pauksciu nukala ? Gi mentys sukasi net leciau ir monotoniskai... O kaip del lektuvu ? Kiek jie pauksciuku nukala ? O seip geras projektas ir gerai jiem kai tiek zemiu turi
sz520qm 2010-06-18 12:52
Šunys ir katės irgi masiškai gaišdavo, kai buvo sukurti pirmieji automobiliai. Evoliucionavo.
Sloth 2010-06-18 12:56
Man tai truputi juokinga dėl tų vėjo jėgainių. Taip ir įsivaizduoju kokius 2050 tuosius, kai įvaldys naują, geresnį elektros gamybos būdą ir bus masiškai naikinami tie parkai. Apskritai, man panašiau į paprasčiausią pinigų plovimą su žaliąja etikete.
Atavar 2010-06-18 13:11
kada nors bus pastatyta. Taigi tuos metus vejo jegaines sau ramiai suks savo menteles ir generuos elektros energija, kai tuo tarpu tu sedetum ir kurentum dujas belaukdamas isganingu technologiju ir galbut net neturetum lesu pradet statyt brangius naujus reaktorius, nes viska isleistum per kamina.
Tir4elis 2010-06-18 13:51
Ne tiek bėda, kad pačios metės kažką "nukals", kiek tai, kad jei pastatytos paukščių migracijos kelyje bus nenatūrali kliūtis. Nesenai gi buvo straipsnis ir "technologijose" apie šikšnosparnius bei kitus analogiško dydžio sutvėrimus kur nuo sukuriamų slėgio zonų pastariesiems plaučiai plyšta. Aišku evoliucionuos kaip sakoma, bet kaip tai palies nykstančias rūšis? Žinoma žalioji energetika gerai, bet kai tai daroma taip masiškai klausimas ar tai netampa dar vienu bandymu uždirbt daugiau pinigų nekreipiant į nieką dėmesio. Juk pakankamai dažnai matome, kad "žaliasis" judėjimas paverčiamas tik pinigų šaltiniu nekreipiant į nieką dėmesio.
Sloth 2010-06-18 14:10
Būtent, pritariu Tir4elis. Tarkim Atavar, tavo variantas teisingas. Bet ar ne geriau pastatyti vieną kitą atominę, negu išnaudoti 500 kvadratinių kilometrų neilgalaikei perspektyvai? Man tai tiesiog atrodo, kaip žemės švaistymas. Kodėl atominės taip nuvertinamos? Dėl vienos įvykusios didesnės avarijos per visą istoriją? Ar dėl ala ypatingai kenksmingo sandėliavimo?
nazijew 2010-06-18 14:15
nejaugi visi "zalieji" ir jiems prijauciantys yra tokie pusprociai...? mazai vejo malunu - blogai (tersiam ora, co2, so2...), masiskai stato, vel blogai... Blogai kad kazkas uzdirba pinigus? sveikas atvykes y kapitalizma, neuzdirbs maluno statytojas, tuos pacius pinigus tada gaus ivanas prie vamzdzio. Tik skirtumas tas kad pats svaresni ora kvepuosi. o pauksciai.. nu nera jie tokie kvaili. Jei tokiu ir buvo, tai anie seniai y medzius ir elektros stulpus issitaske.
Manvydas 2010-06-18 14:39
Verkiat čia dėl tų paukščių.Ten Švedija, ne Lietuva, ne Olandija ar Airija. Ten yra mižliniški plotai negyvenamų teritorijų, o kad 5 samiams nepatiko, nes atseit elnes į vamzdį atsitrenks, tai jau juokinga.
M.Mantas 2010-06-18 14:47
Kol kiekvienas žmogus negalės turėt nuosavo reaktoriaus, tai už vėją kol kas nėra nieko geriau.
Sloth 2010-06-18 15:22
I loled. Jei pagal tave vienam žmogui reikia vieno reaktoriaus, tai tuomet, vienam žmogui atitinkamai reikia 500 turbinų.
Atavar 2010-06-18 15:57
Pasakt taves automine elektrine ilgalaike- vejo energetika trumpalaike? Koks atomines elektrines eksploatavimo terminas - koks vejo jegaines? Teisa sakant, as nzn bet speju kad bus panasus 500 kvadratiniu kilometru sakai isnaudojo - tai kad ten skandinavijos siaureje milijonai km^2 neisnaudojamos, ir aplamai mazai kam tinkamos zemes. O kalbant placiaja prasme atvirose jurose statomos platformos juo labiau niekam nemaiso. O tu pastatyk atomine praktiskai negyvenamose teritorijose, kur stato ta vejo jegainiu parka. Salia dar ir antra "visagina" reikes tada statyt. Milziniskos investicijos i pacia atomine, i infrastruktura, i darbuotojus/ ju apgyvendinima, i sauguma, panaudoto kuro sandeliavima ir t.t. Beto urano atsargos irgi senka pasirodo, o kainos jau eile metu tik kyla. Dabar gi isnaudoja maza dali nenaudojamu ir negyvenamu zemes plotu. vejas nekainuos. aptarnavimo islaidos manau irgi tukstancius kartu mazesnes nei atominiu. ir suksis sau ten jos. Kiekviena technologija turi savo pliusu ir minusu. Nei mes cia labai isigiline esam nei ka is tiesu. seip padiskutuot/pasvarstyt tik galim is bendro apsiskaitymo
Tir4elis 2010-06-18 16:24
Kodėl blogai, kad kažkas uždirba pinigus? Ar aš taip sakiau? Sakau, kad blogai kai tai tampa visa apimančia manija kuri suryja viską. Kas dėl vėjo jėgainių, tai gerai, kad jos yra, bet sutikit, kad 500 km2 didelis plotas. O kas ten yra? Kokie padarai gyvena ar pro šalį migruoja? Tas neaišku ir todėl atrodo įtartinai. Ypač turint minty kaip dirba "civilizuotų" valstybių verslininkai tai tik stiprėja tokie įtarimai. O dėl statymo, tai pats turiu 1 km2 kuriame "propelerį" galvoju pastatyt, bet ten bent jau vos ne visus kurmius, bei praskrendančias žąsis bei vietinius gandrus žinau .
Sloth 2010-06-19 11:38
Arduain, tada pasakyk tu man, kokia yra atominės žala gamtai, jei jau negalima lyginti? Atavar, taip, galbūt ir tavo tiesa, apie investicijas ir darbuotojų apgyvendinimą nepagalvojau
Sloth 2010-06-20 00:45
Ok, palyginimas su ežero ekologija, ar gi ne tas pats gaunasi su vėjo turbinom? Jos irgi iškreipia ekologiją, todėl šis argumentas atkrenta. Dėl avarijų - genda viskas, klaidų pasitaiko visur. Čia jau konspiracininkam reiktų galvot, kur kada kas ką susprogdins. Galiu lygiai taip pat pasakyt, kad LHC susprogdins teroristai ir įvyks pasaulio pabaiga. Vienintelis realus minusas yra būtent panaudoto kuro saugojimas, tačiau manau, kad dedant tiek investicijų, kiek yra dedama į žalias technologijas ši problema būtų išspręsta. O gal ir ne, tegalima spėlioti. Aš pats esu už žaliąsias technologijas ir jų tobulinimą, bet reik suprast, kad šiuo metu jos tiesiog nėra pakankamai didelio naudingumo koeficiento. Nepatinka man tas, kad dauguma tik išgirsta žodį žalias ir iškarto mintyse tariamas "good".
immortallt 2010-06-20 02:52
Tie kas labai uz atomine energetika, pasidomekite, kaip tersiama aplinka kol isgaunamas pats uranas. Vietos, kur jis kasamas iskertami istisi miskai, o aplinkiniai miskai daznai sunyksta, del pasikeitusios aplinkos. Sodrinimas tai is vis tragiskai purvinas procesas. Tad tikrai atomine nera tokia svari. Ji svari tik kai elektra gaminama.
namaste 2010-06-20 13:55
Iš kokio urvo tu išlindai?