Rusijos 5-osios kartos naikintuvas bus "3 kartus pigesnis, nei užsienio analogai" (Video)  (47)

Praėjusį ketvirtadienį Rusijos ministras pirmininkas Vladimiras Putinas pareiškė, jog Rusijos gaminamas 5-osios kartos naikintuvas bus apie 3 kartus pigesnis nei užsieniniai analogai. Jis taip pat pareiškė, jog "ši mašina bus pranašesnė prieš pagrindinį mūsų konkurentą F-22 tiek manevringumu, tiek ginkluote, tiek skrydžio nuotoliu".


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

V. Putinas stebėjo lėktuvo prototipo skrydį. Naikintuvą pilotavo lakūnas bandytojas Sergejus Bogdanas. Pilotas vėliau užsiminė, jog tai buvo 16-asis bandomasis naikintuvo skrydis, ir kad artimiausiu metu šių skrydžių numatyta dar daugiau. Rusijos ministras pirmininkas pareiškė, jog projektui jau išleista 30 milijardų rublių (apie 2,5 milijardo litų), ir kad projektui užbaigti prireiks dar tokios pat sumos. Su šiais finansais tikimasi patobulinti lėktuvo variklį, ginkluotę ir kitus svarbiausius komponentus. Ministro teigimu, atsižvelgiant į planuojamą modernizavimą ir patobulinimus, modelio naudingo gyvavimo karinių pajėgų sudėtyje laikas turėtų sudaryti 30-35 metus.

Vienintelis pasauliui žinomas Rusijos 5-osios kartos naikintuvo projektas vadinasi "Sukhoi PAK FA" (išsišifruoja: perspektyvinis fronto aviacijos aviacinis kompleksas, rus. Перспективный авиационный комплекс фронтовой авиации), o naujausiam naikintuvo prototipui suteiktas kodinis pavadinimas T-50. Jo paskirtis - atsvara JAV naikintuvams "F-35 Lightning II" ir "F-22 Raptor", kuris šiuo metu yra kol kas vienintelis pasaulyje praktiškai eksploatuojamas 5-osios kartos naikintuvas. 

Rusija savo naujausią karinį lėktuvą kuria nuo praėjusio dešimtmečio. Šalies aukščiausi karinių pajėgų atstovai jau anksčiau yra pareiškę, jog 2015 metais į karinių pajėgų sudėtį planuojama įtraukti "nematomą" naikintuvą, kurio skrydžio nuotolis sieks 5500km. "Su PAK FA" bus apginkluotas naujos kartos raketomis oras-oras, oras-žemė ir oras-laivas; jame taip pat bus sumontuoti du 30mm kulkosvaidžiai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(0)
(4)

Komentarai (47)

Susijusios žymos: