„Jie sunaikins NATO techniką.“ Ekspertas pasibaisėjęs. Skelbiama apie galimą „totalinę“ mobilizaciją Ukrainoje  ()

Visiška mobilizacija Ukrainoje yra įmanoma, tačiau tam tikromis aplinkybėmis, pabrėžia Aukščiausioji Rada. Tačiau, pasak karo ekspertų, visus siųsti į karą iš eilės yra pavojinga ir labai brangu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiuo metu Ukrainoje vyksta antroji mobilizacijos banga, jei ateis ketvirtoji, bus šaukiami visi be išimties. Pasak Aukščiausiosios Rados Gynybos komiteto pirmininko pavaduotojo, liaudies deputato Jehoro Černevo, ketvirtosios mobilizacijos bangos paskelbimas yra įmanomas esant itin pavojui valstybei ir tokį sprendimą priims tik Generalinis štabas.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų atsargos pulkininkas Romanas Svitanas mano, kad visus išsiųsti į karą pavojinga.

„Kaip instruktorius galiu pasakyti, kad vienas iš tūkstančio gali skraidyti naikintuvu, o to išmokyti sunku, nes yra psichologinis polinkis skraidyti. Yra toks pat polinkis vykdyti kovines operacijas. Reikia sklandžiai pereiti nuo mobilizacijos į sutartinę armiją. Todėl tie kariniai reikalai yra rimti“, – sako jis.

Ekspertas pabrėžia, kad visuotinės mobilizacijos poreikis egzistavo tada, kai buvo siekiama apsaugoti didžiulę teritoriją.

„Siekiant apsaugoti SSRS teritoriją, reikėjo visų gyventojų, ne tik vyrų, todėl sovietai paleido totalinio šaukimo sistemą. Bet mums jos nereikia. Toks požiūris iš praėjusio tūkstantmečio. Dabar kovojama nebe mase, bet technologijomis. Mums perduoda labai brangią ginkluotę – lėktuvai kainuoja iki 100 milijonų dolerių, paprasta raketa – daugiau nei milijonas dolerių. Tokią įrangą turėtų aptarnauti profesionalai“, – tęsia Svitanas.

Pulkininko teigimu, Ukrainoje jau yra brigadų, kurios verbuoja kovotojus pagal sutartį. Kaip pavyzdį jis pateikia 3-iąją atskirą mechanizuotą brigadą, kuriai vadovauja Andrijus Bileckis. Norint sustiprinti šiuos procesus, reikalinga finansinė valstybės parama, kuri gali motyvuoti kovoti pasiruošusius specialistus. Be to, siekiant sumažinti biurokratinius procesus, reikia keisti teisės aktus.

 

Tačiau kol kas valdžia mieliau kalba apie „totalinę“ mobilizaciją ir ruošia ukrainiečius tam, kad visi privalo kariauti, o ne rimtai svarsto profesionalios kariuomenės klausimą, mano ekspertas.

„Reikia surinkti lėšas ir nukreipti jas į kovotojų motyvaciją. Bet valdžia nori pigiau išspręsti problemą – štai ir bėda. Nors galiausiai išeina brangiau, nes prarandami tankai, kainuojantys 10 milijonų dolerių“, – reziumavo Svitanas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(71)
(12)
(59)

Komentarai ()