"Baterijų kablys" leidžia "pasiskolinti" energijos tiesiai iš antžeminių elektros linijų (Video)  (23)

Kariškių nuomone, kartais tiesiog neapsimoka kartu su savimi gabenti papildomų energijos šaltinių - akumuliatorių, generatorių ir visų kitų agregatų. Potencialus energijos šaltinis, tiesiog "laukiantis", kad prie jo kas nors prisijungtų, paprastai kybo tiesiai virš galvų. Ir tai nėra Saulė, o antžeminės elektros tiekimo linijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tikriausiai tokios idėjos vedinas vienas JAV Karinių oro pajėgų inžinierius sugalvojo sistemą kodiniu pavadinimu RAPS. Ji juokais praminta „Bat Hook“ – lietuviškas analogas būtų „baterijų kablys“. Juo naudotis yra beveik taip pat paprasta, kaip ir bet kokiu į tinklą įjungiamu įkrovimo įrenginiu. Skirtumas tik toks, kad elektros rozetės jungties vietoje yra sumontuotas palyginti masyvus kablys su viduje įtaisytais metaliniais ašmenimis. Kablys užmetamas ant bet kurios elektros tiekimo linijos; jei laidai yra izoliuoti, ašmenys persmeigia izoliacijos sluoksnį ir iš laido perduoda elektros srovę į reikiamą įrenginį, pavyzdžiui, mobilųjį telefoną arba automobilio akumuliatorių. Išradėjo teigimu, įtaisas saugiai veikia netgi lyjant lietui.

Žinoma, ekonominiu ir teisiniu požiūriu toks prisijungimas prilygsta energijos vagystei. Be to, norint naudotis naujove, būtini tam tikri įgūdžiai. JAV Gynybos departamento video aiškinama apie tai, kad įtaisu turėtų naudotis tik specialiai tam treniruoti kariai ir perspėjama, jog „įprastomis aplinkybėmis ant laidų niekada negalima mesti jokių objektų“. Taip pat priduriama, jog įrenginys tinka naudoti ir džiunglėse, problema tik ta, kad ten elektros liniją rasti nėra taip paprasta. Daugiau apie įrenginio veikimą žiūrėkite tolesniame video.