„Turkijos F-16 smogė 45 km atstumu.“ AMRAAM raketos ateina į karą  ()

Ukraina, kaip pranešama, greičiausiai gaus amerikietiškų AIM-120 AMRAAM oras-oras raketų. Ukrainos oro pajėgos paaiškino, kodėl jie reikalingi Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

AIM-120 AMRAAM - tai amerikietiška radaru valdoma vidutinio nuotolio oras-oras raketa, naudojama nuo 1991 metų. Tai yra ypatingai tikslus ginklas, naikinantis oro taikinius ir už matomo lauko ribų. AIM-120 yra gana maža - 3,65 m ilgio, 161,5 kg svorio -, bet lekia bent 105 km (kai kurios modifikacijos - daug toliau), turi 20 kg kovinę galvutę ir po paleidimo nereikalauja jokio operatoriaus įsikišimo („fire-and-forget“ principas). AMRAAM raketas naudoja daugybė šalių ir artimiausiu metu tarp šių raketų operatorių gali atsirasti ir Ukrainos vardas.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų oro pajėgų atstovas Jurijus Ihnatas paaiškino AMRAAM raketų perdavimo Ukrainai svarbą. Ukraina laukia AIM-120 modifikacijos, galinčios iki taikinio nuskrieti 160–180 kilometrų. Ihnatas teigia, kad tokia galimybė leistų Ukrainos gynėjams atakuoti neįskridusiems į rusų oro gynybos zoną. Tiesa, nors veikimo nuotolis yra išties didelis, šios raketos retai šaudo į taikinius tokiu atstumu. Kai 2020 metais Turkijos F-16 sėkmingai sunaikino Sirijos L-39 per 45 km atstumą, tai buvo tolimiausias taiklus kovinis AIM-120 smūgis.

Ihnatas pridūrė, kad Ukraina savo AIM-120 AMRAAM raketų gali tikėtis 2024 metų lapkritį. Kodėl ne greičiau?Nes reikia surinkti didesnį šių raketų kiekį. Būtų keista atsiųsti tik kelias raketas. „Ginkluotė ir lėktuvai yra visiškai skirtingi dalykai, juos reikia gaminti, gabenti. Aviacija negali skristi tuščia, jai reikia nuolat atnaujinti amuniciją. Nieko stebėtino tokiuose užsakymuose“, – pabrėžė Ihnatas.

 

Kaip pastebėjo Ihnatas, AIM-120 AMRAAM yra „vienos dažniausiai NATO šalių aviacijoje naudojamų raketų“. Ir ukrainiečiams AIM-120 raketos jau yra bent šiek tiek pažįstamos - jas leidžia oro gynybos sistema NASAMS. Tiksliau, NASAMS, naudojama nuo 1998 metų, buvo pirmoji sistema, naudojanti AIM-120 AMRAAM raketas kaip žemė-oras ginklą.

Kuo Ukraina leis savo AIM-120 AMRAAM oras-oras raketas? Na, jei Ihnatas teigia, kad jos Ukrainą pasieks tik po daugiau nei metų, gali būti, kad tos raketos bus prikabintos prie joms gerai pažįstamo naikintuvo F-16.

(105)
(8)
(97)

Komentarai ()