Smogė skandalas. Kas nutiko su „geriausiu pasaulyje“ šarvuočiu. Kūrėjai skubiai nuteisti (Video)  (3)

Rusijoje kilo skandalas. Koncerno „Traktorių gamyklos“ vadovai, dalyvavę kuriant pėstininkų kovos mašiną „Kurganec-25“, „neturinčią analogų pasaulyje“, nuteisti lygtinai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos karo ekspertas Oleksandras Kovalenko teigia, kad Rusijos propaganda daug metų kalba apie tai, kad pėstininkų kovos mašina „Kurganec-25“ „neturi analogų pasaulyje“. „Kurganec-25“ reguliariai važinėjo parade Raudonojoje aikštėje Maskvoje ir džiugino rusus, kurie vis dar tiki kažkokiais įsivaizduojamais Rusijos karo pramonės pasiekimais. Kovalenko „Kurganec-25“ vadina „Išsigimėliu-25“, nes jame nėra nieko pažangaus.

„Kurganec-25“ kaip eksperimentinis bandomas nuo 2015 m., bet nepasitenkinimo šia mašina neslėpė ir Rusijos kariai. Techninės problemos persekiojo „Kurganec-25“ per visą programos laiką. Bet Kovalenko išskyrė kelias didžiausias šios mašinos problemas, kurias pastebėjo rusų kariai:

  • per dideli matmenys;
  • išpūsta kaina, už kurią vienu metu galima atlikti trijų BMP-3 modernizavimą;
  • silpni ginklai tokių gabaritų mašinai už tokią kainą. Ginkluote „Kurganec-25“ nusileidžia net vidutiniškam BMP-3.

Paradiniai „Kurganec-25“ 2015 metais:

Apie ką kalba Kovalenko iš eilės

Gabaritai. „Kurganec-25“ su pridėtine šarvų apsauga yra net 4,05 metrų pločio. Palyginimui, BMP-3 yra 3,3 metrų pločio. Tiesa, norint „Kurganec-25“ bus 3,2 metrų pločio, bet kam tada projektuoti papildomus šoninius šarvus, jei juos reikia nuimti, kad mašina nebūtų perdėtai plati? Kaip sakė Kovalenko, gabaritus kritikavo patys rusų kariai. „Kurganec-25“ yra ir šiek tiek ilgesnis už BMP-3 (7,2 prieš 7,14 m), bet tas skirtumas nėra didelis.

Kaina. Tikslios „Kurganec-25“ kainos tikriausiai nepavyktų rasti, bet įvairūs ekspertai spėja, kad viena tokia mašina kainuos apie 5,6 milijonus dolerių. Iš tikrųjų, gerai pėstininkų kovos mašinai tai nėra neįmanomai didelė kaina, bet iš pagrindų modernizuoti tris BMP-3 būtų pigiau nei įsigyti naują „Kurganec-25“.

 

Ginklai. Kovalenko teigia, kad „Kurganec-25“ nėra gerai ginkluotas, bet mašinos kūrėjai su tuo nesutiktų. „Kurganec-25“ turi „Bumerang-BM“ bokštelį su 30 mm automatine patranka, „Kornet-EM“ prieštankinėmis raketomis ir 7,62 mm kulkosvaidžiu. Gali būti montuojamas ir „AU-220M Baikal“ bokštelis, kuris neturi prieštankinių raketų, bet turi 57 mm automatinę patranką. Skamba neblogai, tai iš kur ta kritika?

Standartinis BMP-3 turi 100 mm automatinę patranką, o tai ir yra pagrindinis ginklas. „Kornet-EM“ raketos yra tik priedas, ne pagrindinis ginklas. Yra BMP-3 versijų su minėtu „Baikal“ bokšteliu. Vis tiek norisi „Kornet“? BMP-3 gali būti komplektuojamas su „Berežok“ bokšteliu, kuris turi granatsvaidį ir porą „Kornet“ modulių. Taigi, „Kurganec-25“ nepasižymi ginkluotės technologijų šuoliu, o pagrindiniu ginklu stipriai nusileidžia standartiniam BMP-3. Tiesa, dauguma vakarietiškų pėstininkų kovos mašinų irgi naudoja 30 mm patrankas, tačiau rusų kariams nepatinka tai, kad tokį ginklą galima sumontuoti ir ant BMP-3. Kur „Kurganec-25“ pranašumai?

 

Ukrainiečiai sunaikina rusų apleistą BMP-3:

BMP-3, beje, tarnauja nuo 1987 metų, bet tebėra gaminamas. Rusija netgi gyrėsi, kad pastaruoju metu paspartino šių kovos mašinų gamybą.

Taigi, kaip teigia Kovalenko, „Kurganec-25“ kūrėjai buvo nuteisti. O pats ginklas, atrodo, ukrainiečių artimiausiu metu negąsdins.

(60)
(1)
(59)

Komentarai (3)