BP pakeitė Meksikos įlankoje pratrūkusio naftos gręžinio gaubtą, bet rezultatas dar neaiškus (Video)  (0)

Bendrovė „British Petroleum“ (BP) pranešė sėkmingai pakeitusi Meksikos įlankoje pratrūkusio naftos gręžinio gaubtą, kuris turėtų visiškai sustabdyti naftos tekėjimą į Meksikos įlanką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naftos bendrovės teigimu, patikra, ar efektyvus šis įrenginys, prasidės antradienį.

Išvadas dėl šio naujo bandymo pažaboti didžiausią visų laikų JAV ekologinę katastrofą bus galima padaryti praėjus mažiausiai šešioms valandoms nuo bandymų pradžios, o visi patikrinimai gali trukti apie dvi paras.

„Mes numatome, bet negalime garantuoti, kad per gaubto bandymus nafta nebetekės į vandenyną“, – sakoma BP pareiškime. Taip pat bendrovė pabrėžia, kad „tokie įrenginiai niekada nebuvo naudojami tokiame gylyje ir, ar jie galės surinkti visą išeinančią į paviršių naftą bei dujas, negali būti garantuota“.

Vaizdo medžiaga iš Meksikos įlankos dugno patvirtina, kad naujas gaubtas įrengtas. Visą jo įrengimo procesą, kaip ir viską, kas vyksta BP gręžinyje po vandeniu, buvo galima matyti tiesioginėje laidoje. Sprendžiant iš vienos kamerų Meksikos įlankos dugne informacijos, kažkiek naftos ir baigus montavimo darbus vis dar laisvai liejosi.

Gaubto, kurio aukštis siekia 5,5 metro, o svoris – 68 tonos, įrengimas priminė milžiniško konstruktoriaus surinkimą po vandeniu. Tai nebe pirmasis BP mėginimas sustabdyti naftos srautą į Meksikos vandenis, bet iki šiol jie buvo nesėkmingi.

Naujasis gaubtas turėtų tapti laikinu šios milžiniškos problemos sprendimu. Nafta į jūrą lietis pradėjo beveik prieš tris mėnesius, kai sprogo ir nuskendo BP nuomotas gręžimo bokštas „Deepwater-Horizon“.

Kasdien iš pratrūkusio gręžinio į jūrą išsilieja 35–60 tūkst. barelių naftos, o iki šiol veikusi blokavimo sistema per 24 valandas sugaudydavo apie 25 tūkst. barelių.

BP sako, kad naujasis gaubtas ir atsiųstas laivas „Helix Producer“ galės blokuoti 60–80 tūkst. barelių per parą – tai iš esmės reikštų išsiliejimo, sukėlusio pavojų laikinei gamtai ir žmonių pragyvenimo šaltiniams visoje Meksikos įlankos pakrantėje, sustabdymą.

Į Meksikos įlankos vandenis išsiliejo 2,1–4,1 mln. barelių naftos ir ekspertai perspėja, kad bangos į pakrantes ją liausis metusios tik po kelerių metų, jei ne po kelių dešimtmečių. Šiuo metu naftos išmetama į pakrantes visose penkiose Meksikos įlankos valstijose: Teksase, Luizianoje, Misisipėje, Alabamoje ir Floridoje. Dėl to teko uždaryti žvejybos plotus, o pakrančių bendruomenėms iškilo finansinio žlugimo pavojus.

Tuo tarpu JAV Vyriausybė paskelbė naują gręžimo šelfe moratoriumą iki 2010 metų lapkričio 30 dienos, siekdama įsitikinti, kad naftos bendrovė sustiprino saugumo priemones savo gręžimo platformose. Vašingtonas jau buvo paskelbęs tokį moratoriumą, bet praėjusią savaitę Apeliacinis teismas pritarė žemesnės instancijos teismo sprendimui, kad draudimas pernelyg plataus masto, ir neleido Vyriausybei nutraukti leidimų gręžti šelfe išdavimo bei sustabdyti 33 gręžinių gręžimą.

Ne taip, kaip ankstesniame moratoriume, šįkart Vyriausybė uždraudė bet kurį gręžimą. Anksčiau buvo draudžiami darbai šelfe tik daugiau nei 152 metrų gylyje. Ar teismas bus palankus naujam draudimui, kol kas neaišku.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)