Teraherciniai skeneriai už kilometro parodys kišenės turinį  (8)

JAV mokslininkai išrado terahercinių (THz) bangų ruože veikiantį skenerį, už kilometro ar dar toliau nustatantį, kas yra žmogaus kišenėse.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiuo metu naudojami teraherciniai detektoriai gali „matyti“ kiaurai sienas, drabužius ar įvairias pakuotes. Tai leidžia teisėsaugos tarnyboms identifikuoti pavojingas medžiagas, pavyzdžiui, sprogmenis ar narkotikus, rašo „Wired.co.uk“.

Terahercų dažnio bangos yra elektromagnetinio spektro ruože tarp infraraudonųjų spindulių ir mikrobangų. Iki šiol buvo manoma, kad jos netinkamos naudoti nuotoliniam objektų skenavimui, nes jas aborbuoja ir iškraipo ore esanti drėgmė. Todėl teraherciniai skeneriai, naudojami didesniu nei keliolikos centimetrų atstumu nuo tiriamo objekto, laikomi nepatikimais.

Tačiau Rensselaerio politechnikos instituto (JAV) mokslininkai rado būdą, kaip priversti terahercinius skenerius patikimai veikti dideliais atstumais, siekiančiais kelis šimtus metrų ar daugiau nei kilometrą. Pasitelkę terahercinę spinduliuotę sužadinčius lazerius jie sukūrė nuotolinio detektoriaus prototipą, galintį skenuoti toli nuo jo esančius objektus.

Skenerio prototipe naudojami du skirtingų dažnių lazerių spinduliai. Nukreipti į „taikinį“ jie verčia medžiagą, į kurią pataikė, generuoti terahercines bangas. Tai savo ruožtu sukelia iš tolo fiksuojamą fluorescenciją, būdingą konkrečioms medžiagoms.

Pasak leidinio, teoriškai tai reiškia, kad tiesioginio matomumo zonoje, kuri gali siekti net kelis kilometrus, terahercinis detektorius gali iš tolo patikrinti jūsų kišenes. Kol kas laboratorinėmis sąlygomis buvo išbandytas tik 20 metrų atstumas (dėl paprasčiausios vietos stokos instituto laboratorijoje). JAV mokslininkai dabar „kataloguoja“ įvairių medžiagų fluorescencijos „pirštų atspaudus“, kad skenerio prototipas „išmoktų“ atskirti kišenėje laikomą pistoletą „Glock“ nuo raktų ryšulio ar kitų daiktų.

Mokslininkų teigimu, tokie skeneriai žmogaus sveikatai kenkia kur kas mažiau, nei oro uostuose naudojami Rentgeno aparatai, nes terahercinių bangų energija yra žymiai mažesnė. Neturėtų piktintis ir privatumo gynėjai – iš toli tokiais skeneriais tikrinant įtartinus žmones operatoriai savo ekranuose nematys jų nuogo kūno, kaip naujausiuose oro uostų detektoriuose. „Išrenginėti“ iš tolo neleis ir ore esanti drėgmė – dėl jos slopinimo nebus matomi ir žmogaus kūno fragmentai, ir jame esantys implantai.

Naujieji skeneriai dar kurį laiką nepasirodys oro uostuose – manoma, kad pirmiausia jie pasieks JAV kariuomenės dalinius, karo veiksmų zonose ieškančius paslėptų sprogmenų ar stiprinančių savo bazių ir patikrinimo punktų apsaugą. Šią tyrimų programą finansavo JAV Gynybos departamentas ir šalies Saugumo departamentas, teigiama pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(0)
(1)

Komentarai (8)