BP skelbia, kad naftos veržimąsi pavyko sustabdyti  (8)

Didžiosios Britanijos energetikos gigantė BP penktadienį pranešė apie sėkmę – pirmą kartą nuo balandžio 20–osios jai pavyko sustabdyti naftos veržimąsi Meksikos įlankoje, skelbia BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujas apsauginis gaubtas, kurio aukštis siekia 5,5 metrus, o svoris – 68 tonos, buvo įrengtas virš gręžinio Meksikos įlankoje liepos viduryje. Naujas – modernesnis – aklidangtis pakeitė senąjį, kurį nors ir pavyko uždėti, tačiau jis tik pristabdė naftos veržimąsi. 

Kaip ir buvo planuojama, specialistai pamažu uždarė gaubto vožtuvus, taip visiškai nutraukdami naftos liejimąsi į Meksikos įlanką.

Į šį pranešimą iškart reagavo Jungtinių Valstijų prezidentas Barackas Obama, įspėjęs pernelyg nesidžiaugti ir palaukti, kaip situacija keisis per artimiausias kelias paras. Jų metu bus įvertinta, kaip veikia naftą sulaikantis gaubtas, ar nesikeičia naftos šaltinio slėgis.

BP operacijų vadovas Dougas Suttlesas taip pat įspėjo, jog dar ne metas švęsti, sakydamas, jog reikės palūkėti, kai bus baigti bandymai.  "Manau, tai teikiantis vilčių ženklas. Per kelias artimiausias dienas viltys gali dar sustiprėti, bet šventinių nuotaikų nėra, - sakė D.Suttlesas žurnalistams. - Jei pasikalbėtumėte su čia gyvenančiais žmonėmis, suprastumėte, kad šventė yra netinkamas žodis".

BP tikina, kad naujasis gaubtas galėtų blokuoti 60–80 tūkst. barelių naftos per parą – tai iš esmės reikštų, kad naftos liejimasis, sukėlęs ekologinę katastrofą ir naikinęs žmonių pragyvenimo šaltinius visoje Meksikos įlankos pakrantėje, bus sustabdytas.

Ekologinė katastrofa prasidėjo balandžio pabaigoje, sprogus naftos platformai Meksikos įlankoje. Dėl šios katastrofos labiausiai nukentėjo Teksasas, Misisipė, Alabama, Florida ir dar kelios valstijos.

Po žinios apie sėkmingą gaubto uždėjimą Londone „British Petroleum“ akcijos pakilo 6,53 proc. Katastrofa šiai kompanijai jau kainavo 3,5 milijardus dolerių. Kompensacija už patirtą žalą gali būti maždaug dešimt kartų didesnė. Didžiuliai jūros žuvų plotai yra uždarytai, turistai neprileidžiami prie pakrantės - visa tai lemia milžinišųkus nuostolius vietinėms įmonėms. Saugomos gyvūnijos rūšys iki šiol yra pavojuje dėl išmetamos į pakrantes naftos. Pakrančių valymai, tikėtina, tęsis bent kelerius metus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)