Airbus pristatė ateities lėktuvo koncepcinį modelį  (0)

Tarptautiniame Farnboro aviacijos šou orlaivių gamintojos Airbus pristatytas koncepcinis lėktuvo modelis suteikia oro keleiviams progą pažvelgti į ateities skrydžių pasaulį. „Inžinierių vizija“ iliustruoja bendrovės siekį atitikti 2050 m. keleivių lūkesčius, teigiama kompanijos išplatintame pranešime spaudai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Išplatinti vaizdai atskleidžia ne išgalvotą skrydžių koncepciją, o realistišką 2050 m. oro transporto viziją, kuri, jeigu dabartinės technologijos sparčiai tobulės, gali būti įgyvendinta jau 2030 m. Airbus kompanijos orlaivių medžiagų, aerodinamikos, korpusų ir variklių specialistai sukūrė orlaivio modelį, kuris atspindi inžinierių svajonę išpildyti ateities keleivių lūkesčius. Visi orlaivio elementai – ypač ilgi ir ploni sparnai, pusiau įmontuoti varikliai, „U“ formos uodega ir lengvas pažangiųjų technologijų korpusas – sukurti siekiant pagerinti aplinkosauginius ir ekologinio efektyvumo rodiklius. Dėl to orlaivis suvartoja mažiau degalų ir mažiau teršia aplinką, kelia mažiau triukšmo ir teikia didesnį komfortą. Charles Champion, Airbus kompanijos vykdomasis viceprezidentas, atsakingas už inžineriją, sako: „Koncepcinis Airbus lėktuvo modelis (angl. The Airbus Concept Plane) atskleidžia inžinierių įsivaizdavimą, kaip turėtų atrodyti orlaivis tolimoje ateityje. Tai nėra tikras orlaivis ir visos šiame koncepciniame modelyje pristatomos technologijos, nors ir įgyvendinamos, nebus pagamintos būtent taip, kaip įsivaizduojama. Kurdami šį modelį mes davėme valią vaizduotei ir stengėmės peržengti savo mąstymo galimybių ribas. Pristatydami koncepcinį Airbus lėktuvo modelį mes norime paskatinti viso pasaulio jaunimą prisidėti prie mūsų, kad galėtume toliau dalytis oro transporto teikiama nauda ir tuo pat metu rūpintis aplinka.“

Nepriklausomas futurologijos ekspertas Robin Mannings žvelgia į ateitį: „Daugelis iš mūsų nori, kad transporto infrastruktūros apkrovimas sumažėtų ir ore, ir keliuose, nes tai užtikrintų didesnį komfortą ir keliauti taptų maloniau. Mes taip pat tikimės, kad iki 2050 m. turėsime nenutrūkstamą prieigą prie gausybės technologijų ir galėsime jas taikyti, o lankstumas taps nauju kelionių orlaiviais principu ir mes, keleiviai, galėsime pasirinkti norimą greitį ar prabangą keliaudami kruiziniais oro laivais.“

Kitos Airbus ateities vizijos atskleidžia planus radikaliai keisti orlaivių interjerą. Leidinyje „Airbus ateities vizija“ (angl. The Future by Airbus) kompanija pristato planus palaipsniui pakeisti įprastas keleivių vietas prie kiekvieno keleivio kūno formos prisitaikančiomis sėdynėmis, pagamintomis iš ekologiškų ir savaime išsivalančių medžiagų, sukurti orlaivio korpuso sienas, kurios taptų perregimos vos spustelėjus mygtuką ir leistų 360 laipsnių kampu stebėti apačioje esantį pasaulį, o taip pat įdiegti holografinių projekcijų technologijas, leidžiančias keleiviams paversti savo kabiną biuru, miegamuoju ar net japonišku sodu!

Ekologiški energijos šaltiniai, tokie kaip kuro ląstelės, saulės pultai ar net žmogaus kūno šiluma galės teikti energiją kai kurioms ateities orlaivių sistemoms. Kadangi aeronautikos inžinieriai toliau semiasi įkvėpimo iš gamtos, kai kurie šių orlaivių galbūt net bus sukonstruoti tarsi paukščiai, kad skrendant sumažėtų oro pasipriešinimas, kuro sąnaudos, o tuo pačiu ir oro tarša.

Žengdama į naują inovacijų keturiasdešimtmetį Airbus kompanija įkvėpimo ieško ne tik gamtoje, bet ir tikisi jo iš pačių būsimųjų 2050 m. keleivių. Penktadienį aviacijos šou rengiama ateities vizijų diena, kurioje pristatoma jaunimui skirta veiklos programa. Airbus rengia fokus grupes, norėdama išsiaiškinti, ko naujoji karta tikisi iš kelionių orlaiviais. Tą pačią dieną prasideda registracija į Airbus kompanijos rengiamą konkursą „Pasiūlyk sparnuotą savo idėją“ (angl. Fly Your Ideas), kuriame universitetų studentai kviečiami siūlyti naujas idėjas kaip sukurti ekologiškesnę aviacijos pramonę. Laimėtojai pasidalins 30 000 eurų prizą, o užėmusiems antrąją vietą bus skirta 15 000 eurų.

Priminsime, jog apie naujus būsimus lėktuvus savo vizijas yra išsakiusi ir MIT mokslininkų komanda - apie tai galite paskaityti šiame straipsnyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (0)