Kinija numušė dar vieną Žemės palydovą (Video)  (16)

Kinija jau antrą kartą balistine raketa numušė neveikiantį savo palydovą. Sėkmingas antipalydovinio ginklo bandymas pakartotas praėjus trejiems metams po pirmojo, pranešė JAV žurnalas „Foreign Policy“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš JAV žvalgybos šaltinių leidiniui pavyko sužinoti, kad antrasis Kinijos palydovas balistine raketa buvo numuštas šių metų sausio mėnesį. Apie tai jokia informacija nebuvo skelbiama, sakoma pranešime.

„Foreign Policy“ teigimu, antrasis sėkmingas palydovo sunaikinimo orbitoje bandymas demonstruoja Kinijos balistinių raketų gynybinį potencialą.

Kinijos Gynybos ministerija kol kas nekomentuoja pranešimo apie naują antipalydovinio ginklo bandymą.

Honkonge veikiančio TV kanalo „Phoenix TV“ žiniomis, palydovas buvo numuštas beveik tuo pat metu, kai Kinijos kariuomenė sėkmingai išbandė priešraketinės gynybos sistemą. JAV žvalgybos tarnybos šių metų sausio 11 dieną užfiksavo dviejų raketų paleidimą iš skirtingų Kinijos teritorijos vietų, kurios po kurio laiko susidūrė atmosferoje.

Pekinas po šio bandymo pareiškė, kad balistinės raketos sunaikinimo atmosferoje pratybos buvo grynai gynybinio pobūdžio ir nebuvo nukreiptos prieš jokias šalis. Tačiau žiniasklaida pastebėjo, jog šis bandymas sutapo su tarp JAV ir Kinijos išaugusia įtampa, kilusia dėl Amerikos ginkluotės pardavimo Taivanui.

Pirmasis Kinijos bandymas balistine raketa numušti kosmose skriejantį palydovą buvo įvykdytas 2007 metų sausio 11 dieną. Tąkart buvo sunaikintas neveikiantis meteorologinis palydovas „Fengyun-1C“. Po kinų balistinės raketos smūgio į palydovą orbitoje pasklido daugiau nei 2000 nuolaužų. Iki šiol šio palydovo liekanos sudaro daugiau nei 25 proc. visų žema Žemės orbita skriejančių „kosminių šiukšlių“.

Amerikiečių saugumo ekspertai perspėjo, kad Kinijos įvaldyta antipalydovinio ginklo technologija rimtos JAV ir Kinijos krizės atveju gali „apakinti“ JAV kosminę žvalgybą, balistinėmis raketomis numušus virš šios šalies skriejančius amerikiečių žvalgybinius palydovus.

Nei „Foreign Policy“, nei JAV vyriausybė nepateikia jokios papildomos informacijos apie antrąjį sėkmingą Kinijos antipalydovinio ginklo bandymą.

Dirbtinių Žemės palydovų naikinimo technologiją kuria ir Indija. Indijos Gynybos tyrimų ir plėtros organizacija šių metų pradžioje pranešė, kad Indijos mokslininkai ir inžinieriai pradėjo kurti specialius lazerius ir egzosferoje naudojamą raketą naikintoją, kurių prireiks būsimajam šalies antipalydoviniam ginklui.

Indijoje vykdomos antipalydovinio ginklo kūrimo programoje numatyta sukurti specialius lazerius, kurie „galėtų pateikti konkretaus palydovo atvaizdą, o šis savo ruožtu būtų naudojamas raketai naikintojai nukreipti į taikinį“.

Šiame CNN reportaže – pasakojimas apie pirmąjį Kinijos antipalydovinio ginklo bandymą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (16)