Laive sumontuotu lazeriu numuštas bepilotis lėktuvas (Video)  (7)

Kompanija "Raytheon" šį pirmadienį vykusiame renginyje "Farnborough Air Show" pristatė naujos kartos lazerinių ginklų sistemą "Laser Weapons System" (LaWS). Tai - iš šešių lazeriu susidedantis pabūklas, kurio visi komponentai sufokusuojami į vieną taikinį. Gamintojas eksperimento metu laive sumontuotu ginklu numušė bepilotį lėktuvą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gegužę ir birželį atliktų bandymų metu LaWS sugebėjo kliudyti apie 480km/h greičiu skriejusio bepiločio lėktuvo (UAV) apačią ir išlaikyti spindulį reikiamoje pozicijoje, iki kol taikinys užsidegė ir galiausiai nukrito į vandenį. Iš viso panašių bandymų metu LaWS numušė tris tokio tipo orlaivius, ir tai yra pirmasis kartas, kai kietojo kūno (angl. solid-state) lazeriai sugebėjo numušti virš atviros jūros skriejantį lėktuvą. Gamintojo teigimu, dabartinio LaWS modelio galia siekia 192kW (šeši lazeriai po 32kW).

Svarbu paminėti tai, kad LaWS yra kietojo kūno, o ne cheminiu principu veikiantis lazeris, o tai reiškia, kad jo eksploatavimas nėra toks kenksmingas, o jo darbo metu suvartojama mažiau energijos. Jis taip pat yra mažesnis, todėl jį paprasčiau sumontuoti laivuose ir kitokio tipo transportinėse platformose. Antra, gamintojui pavyko įrodyti, jog kietojo kūno lazerių technologija gali išvystyti pakankamą galią virš vandenyno esančioje atmosferoje. Paprastai kietojo kūno lazeriai savo galia nusileidžia cheminiams lazeriams, be to, ore esanti drėgmė gali papildomai absorbuoti lazerio energiją ir taip susilpninti jo generuojamą spindulį. Tai reiškia, kad žengtas reikšmingas žingsnis siekiant įdiegti šią technologiją praktikoje.

Trečia, "Raytheon" sėkmingai pademonstravo, jog į "Phalanx  CIWS" priešraketinę laivų gynybos sistemą integruotas lazeris gali numušti judantį taikinį, atsižvelgiant į tai, jog laivas taip pat juda. Be to, lazerius galima nesudėtingai integruoti į jau naudojamas priešraketinės ginkluotės sistemas.

Žinoma, tai, kas veikia judančioje laivo platformoje, taip pat sėkmingai turėtų veikti ir stacionariose antžeminėse sistemose. "Raytheon" jau dabar ieško galimybės išbandyti šią sistemą, sumontuojant ją kariniuose sunkvežimiuose - panašiai, kaip tai padarė "Boeing" su savo "Mobile Active Targeting Resource for Integrated experiments" (MATRIX) sistema. Šis konkurencinis gaminys ir kai kurios kitos "Boeing" kuriamos kryptinės energetinės sistemos kelis UAV sugebėjo numušti jau praėjusiais metais. Tačiau jei "Raytheon" sugebės pakartoti tuos pačius rezultatus, naudodamas mažesnių matmenų ir energetiškai efektyvesnį įrenginį, jie neabejotinai užims nemažą lazerinės ginkluotės rinkos dalį.

Toliau pateikiamas video, kuriame užfiksuota, kaip CIWS numuša bepilotį lėktuvą.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)