Naikintuvų F-16 pilotai raketas nutaikys žvilgsniu  (7)

JAV bendrovė „Raytheon“ pranešė laimėjusi konkursą ir pasirašiusi 12,6 mln. dolerių vertės sutartį su Jungtinių Valstijų Karinėmis oro pajėgomis. „Raytheon“ įsipareigojo integruoti lakūnų šalmų ekranus su naikintuvuose „F-16 Fighting Falcon“ ir atakos lėktuvuose „A-10 Thunderbolt II“ naudojama „Visionix“ sistema, skelbia „Defense News“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pagal sutarties sąlygas naujoji ginklų valdymo sistema bus įdiegta keliuose jos bandymams skirtuose lėktuvuose, kad būtų galima įvertinti jos efektyvumą. Naudodami „Visionix“ JAV naikintuvų ir šturmo lėktuvų pilotai galės nukreipti ginklus į taikinius vien akių judesiais, teigiama pranešime.

„Visionix“ sistemą sukūrė bendrovė „Gentex“, taip pat gaminanti pilotų šalmus. Pranešama, kad „F-16 Fighting Falcon“ ir „A-10 Thunderbolt II“ skirta „Visionix“ sistema bus tiekiama integruota į lengvus iš kevlaro pagamintus „Scorpion“ šalmus. „Raytheon“ apjungus šių lėktuvų pilotų kabinos sistemas su „Scorpion“ šalmais, „Visionix“ sistema fiksuos šalmo judėjimą ir atitinkamai jo ekrane pateiks vizualinę lėktuvo valdymo ir ginklų sistemų informaciją. Ji bus suderinama ir su standartine JAV karinių lėktuvų naktinio matymo įranga, sakoma pranešime.

 Tikimasi, kad jei naujosios sistemos bandymai šiuose lėktuvuose bus sėkmingi, ji bus įdiegta į visus JAV Karinių oro pajėgų naikintuvus. Šiuo metu JAV ginkluotosiose pajėgose yra apie 1000 naikintuvų F-16 ir 335 atakos lėktuvai A-10.

Analogišką „Visionix“ sistemą planuojama naudoti ir naujuose JAV naikintuvuose „F-35 Lightning II“. Jų pilotai galės nutaikyti raketas ir aviacinius pabūklus galvos bei akių judesiais. Lėktuvo valdymo šalmas suteiks galimybę „matyti“ kiaurai kabiną, suteikdamas pilotui praktiškai 360 laipsnių apžvalgą. Lėktuvų kompiuterių generuojamas skaitmeninis situacijos ore vaizdas bus transliuojamas į šalmo ekraną.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)