Kaip danai vėjo jėgaines prisijaukino

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Karvė 2010-07-23 14:49
Įdomu būtų sužinoti, kiek kainuoja kWh tos jų energijos, įtraukiant ilgalaikes investicijas elektrinių statybai ir palaikymui.
zahiraz 2010-07-23 14:52
koks skirtumas kiek kainuoja Kwh? jei ir musu akimis tai atrodys daug,jiems taip gali neatrodyti. Miestas klesti,tai reiškia kad yra visa sistema puikiai sutvarkyta kuri leidzia uždirbti tiek,kad butu galima susimoketi uz energija.
Pumper 2010-07-23 15:39
Lietuvoj niekad jokių vėjo elektrinių nebus, o priežastis labai paprasta: niekam čia neįdomu, kad akivaizdžiai trūksta elektros energijos po IAE uždarymo, tai kodėl turėti rupėti kažkokios kainos ar 'žalumas'. Šiandien visa vakarinė Panevėžio dalis 3 valandas be elektros sėdėjo, o tai įvyko jau kokį 4 kartą nuo atominės uždarymo (iki tol gal kartą per 5 metus toks atvejis pasitaikydavo, o ir tai dėl kokio pagrindinio kabelio nupjovimo ar pan.), bet kažkodėl visi žurnaliūgos tyli šituo klausimu, matomai kubiloidų prigąsdinti.
Karvė 2010-07-23 15:52
Nepaminėjau, bet man įdomus palyginimas su jų rinkos kaina. Kas iš tos tvarios energijos, jei ji ir taip netvarią ekonomiką padaro dar netvaresnę. Visame pasaulyje valdžia subsidijuoja vėjo pagamintą energiją, o tai reiškia visi iš tikro moka 2-3 kartus daugiau už ją. Būtent iš to verslas ir uždirba, tačiau šiuo atveju tai kaip ir bendruomeninis projektas, todėl įdomu, kokia galų gale gaunasi kaina. Danijoje viskas klesti ir leidžia uždirbti ne tik dėl to, kad ten žmonės protingiau tvarkosi, bet ir todėl, kad sėdi ant aukso skrynios iš kurios prireikus visada padengia deficitą. Taigi jei švari vėjo energija yra finansuojama pardavus vėliau deginamą naftą, tai anokia čia ekologija, tai tiesiog PR.
Tir4elis 2010-07-23 16:57
Koks skirtumas kas finansuoja šiuo atveju. Svarbiausia yra tai, kad kuriama infrastuktūra, tobulinamos technologijos. Vėliau viskas vistiek atsipirks ir nebereiks jokių "padengimų". Juk čia tas pats reikalas ir su benzininiais varikliais pradžioje. Visiems kažkaip "arčiau dūšios" buvo garo motorai ir anglimi kūrenami garvežiai. Reikėjo nemažai pasistengt, kad pasikeistu situacija. Dabar tas pat.
Dreigas 2010-07-23 18:00
Prie pajurio ju ne viena ir ne dvi.
M.Mantas 2010-07-23 18:18
Nežinau ar dar tokia galimybė yra, bet prieš kurį laiką tikrai galėjot gaut ES paramą, pastatyt 250kW vėjo jėgainę ir po 4-5 metų džiaugtumėtės atsipirkusia investicija ir nešamu pelnu. Žinoma toks projektas ne tiems, kurie dejuoja kai investicijos yra vienkartinės ar tiesiog neturi galimybės gaut ~400k Lt.
T 2010-07-23 18:22
Vėjo jėgainių pagamintos elektros savikaina labai greitai artėja prie vidutiniškos elektros kainos. Kol kas Lietuvoje ji kokius 1,5 karto brangesnė nei dujomis kūrenamoje elektrinėje. Tokių elektrinių elektros savikaina jas statant jūroje ar Lietuvos gilumoje išauga kokius 4 kartus. Šiaip tai būna, kad vėjo elektrinės prastovi 5 ir daugiau dienų, o sakykim dirba kokiu 20 - 30 proc. pajėgumu ir po kelias savaites. Tai iškyla elektros gamybos svyravimo problema. Šiaip tai manoma, kad vėjo jėgainėse pagamintos elektros kiekio svyravimai neturėtu įtakos jei juose būtu pagaminta apie 10 proc. elektros. Jei Danijoje pagaminama apie 20 proc. elektros vėjo elektrinėse, tai aišku, kad skirtumus padengia Vokietija.
Jemalas 2010-07-23 23:44
Gaila dabar neradau labai gero straipsnio kurį skaičiau prieš kelias dienas, ten buvo vienos didžiausių Lietuvoje AEŠ firmų direktoriaus interviu. Labai gražiai aprašyta. Šiaip kilovatvalandė vėjo jagainių pagamintos energijos čia kur kretingoi ir palangoi stovi malūnai yra gal tik 0,3 ar 0,5 cento didesnė už taip vadinamą "rusišką" energiją. Bet esmė tame kad naudodami tą energiją iš užsienio mes maždaug 80 proc kainos mokam už nieką (straipsnyje buvo įvardinta kad mokame gasprom). Aš čia ruošiausi stot į AEŠ tai dar skaičiau knyga Stasio Kytaros "Atsinaujinantys Energijos šaltiniai" ten dar buvo 12 berods scenarijų kaip keisis globalinio energijos vartojimo raida, tarp jų buvo ten shell'o, Stokholmo aplinkos instituto ir daugelio kitų gerai žinomų institucijų scenarijai. Esmė tame, kad čia jau faktas, 30 metų dar pratemsim ant naftos, anglių ir tt. Bet visi scenarijai patvirtina, kad 2050 metai bus metai kai AEŠ sudarys absoliučią daugumą visų energijos šaltinių. Tad niekur nepabėgsim nuo to
Nerkashis 2010-07-25 14:19
Panevėžys geso, nes Savitiškio TP nusprogo trafas. Ir šiaip vyksta Savitiškio TP rekonstrukcija, todėl ir toks nestabilus en. tiekimas. Esamos elektrinės nepajėgios aprūpint Lietuvos energija, bet siūlančių tą energiją pilna, Tik pirk.
rokazaz 2010-07-25 17:29
O kodel nesigirdi taip protestuojanciu pries kitas, zymiai labiau tersiancias ir pavojingas elektrines?
kionig 2010-07-25 19:04
Todel kad suns balsas i dangu neina