Planas įvykdytas: saulės energiją naudojantis nepilotuojamas lėktuvas „Zephyr“ ore išbuvo 2 savaites (Video)  (7)

Vien tik saulės energiją naudojantis bepilotis lėktuvas „Zephyr“ pasiekė ilgiausio nepertraukiamo skrydžio rekordą – jis išbuvo danguje 2 savaites ir visiškai pateisino lėktuvą pagaminusios bendrovės „Qinetic“ viltis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie šį lėktuvą mes jau neseniai rašėme – tuomet ore jis jau skraidė vieną savaitę ir gamintojai tikėjosi, kad nenusileis dar bent vieną savaitę. Pasirodo, neklydo. Galiausiai visas skrydis buvo vainikuotas sėkmingu nusileidimu.

„Zephyr“ yra tarsi puikus šiuolaikinės technikos progreso pavyzdys – pirmasis lėktuvo prototipas, pagamintas 2007 metais, ore išbuvo 54 valandas. 2008 jis sugebėjo skraidyti jau kiek ilgiau nei 82 valandas. Na, o dabar pasiekimai jau skaičiuojami ne valandomis, o dienomis – 14 parų ir 21 minutė be nutupimo. Įdomu tai, jog tai yra ne tik ilgiausias skrydis tarp saulės energija varomų lėktuvų, bet apskritai, ilgiausias skrydis be nutupimų tarp visų lėktuvų.

„Zephyr“ bandymai buvo vykdomi Arizonos valstijos (JAV) dykumoje, orlaivis į dangų pakilo liepos 9 dieną. Maksimalus lėktuvo skrydžio aukštis siekė 18 000 metrų, tačiau naktimis jis pamažu leisdavosi žemyn. Tamsiuoju paros metu „Zephyr“ naudojo dienos metu akumuliatoriuose sukauptą energiją.

„Zephyr“ sveria apie 50 kg, jo sparnų ilgis – 22,5 m, saulės fotoelementų skydeliai įmontuoti sparnų paviršuje. Lėktuvą pagaminusi bendrovė „Qinetic“ planuoja artimiausiu metu pradėti jį naudoti praktiniais tikslais – Žemės paviršiaus stebėjimams iš oro ar atmosferos tyrimams, teigiama pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: