Lenkija skubiai ginkluojasi iki dantų. Iš JAV skolinasi 2 milijardus dolerių. Kas nutiko  (1)

JAV paskolins Lenkijai 2 mlrd. dolerių ginklams įsigyti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jungtinės Valstijos paskelbė apie 2 mlrd. dolerių (8,7 mlrd. zlotų) paskolą Lenkijai, skirtą paremti Lenkijos kariuomenės modernizavimą įsigyjant amerikietiškos įrangos ir paslaugų.

„Lenkija yra tvirta JAV sąjungininkė, o Lenkijos saugumas yra gyvybiškai svarbus kolektyvinei NATO rytinio flango gynybai“, - pareiškė Valstybės departamentas. – „Lenkija įrodė savo geležinį įsipareigojimą stiprinti regioninį saugumą, tvirtai investuodama į gynybos išlaidas.“

Siekdamos paremti šias pastangas, JAV „pasirašė svarbų užsienio karinio finansavimo tiesioginės paskolos susitarimą“ dėl 2 mlrd. dolerių, kurie „padės paspartinti Lenkijos gynybos modernizavimą remiant skubų gynybos prekių ir paslaugų pirkimą iš Jungtinių Valstijų“.

JAV vyriausybė pati padengs iki 60 mln. dolerių paskolos išlaidų.

Po Rusijos invazijos į Ukrainą Lenkija pradėjo gynybos pirkimų vajų. Ji iš JAV užsakė šimtus tankų „Abrams“, taip pat, be kita ko, oro gynybos sistemų „Patriot“, raketų paleidimo įrenginių HIMARS ir kovinių lėktuvų F-35.

 

Apsilankęs „Boeing“ būstinėje JAV Lenkijos gynybos ministras Mariuszas Błaszczakas patvirtino susitarimą dėl 96 sraigtasparnių „Apache“ pirkimo Lenkijos kariuomenei.

 

Per pastaruosius metus Lenkija taip pat pasirašė keletą milijardų dolerių vertės sandorių su Pietų Korėja dėl daugiau kaip 1 000 tankų K2, 672 savaeigių haubicų K9, 48 lengvųjų kovinių lėktuvų FA-50 ir 288 raketinės artilerijos paleidimo įrenginių „K239 Chunmoo“ įsigijimo.

Siekdama padengti šias išlaidas, Lenkija padidino savo gynybos biudžetą iki 3 proc. BVP 2022 m., o šiemet – iki 4 proc. BVP, o tai yra didžiausias santykinis rodiklis NATO.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(61)
(1)
(60)

Komentarai (1)