Ne pirmas karas. Kaip iki šiol vyko Izraelio ir Palestinos konfliktas Gazoje  ()

Laiko juostoje, kuri prasideda Izraelio pasitraukimu iš Gazos Ruožo 2005 m., aprašomi pagrindiniai konflikto tarp Izraelio ir palestiniečių grupuočių protrūkiai.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-10-07 Ne pirmas karas. Kaip iki šiol vyko Izraelio ir Palestinos konfliktas Gazoje  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Palestinos islamistų judėjimas „Hamas“ anksti šeštadienį pradėjo savo didžiausią per pastaruosius kelerius metus puolimą prieš Izraelį, paleisdamas raketų užtvarą iš Gazos ir pasiųsdamas kovotojus per sieną.

Izraelis teigė esąs karo pagrindu ir pradėjo savo antskrydžius prieš „Hamas“ taikinius Gazos Ruože, o Izraelio žiniasklaida pranešė apie susišaudymą tarp palestiniečių kovotojų būrių ir saugumo pajėgų pietų Izraelyje.

Toliau pateiktame laiko grafike, kuris prasideda Izraelio pasitraukimu iš Gazos Ruožo 2005 m., išsamiai aprašomi pagrindiniai konflikto tarp Izraelio ir palestiniečių grupuočių protrūkiai sausakimšame pakrantės anklave, kuriame gyvena 2,3 mln. gyventojų.

2005 m. rugpjūčio mėn. – Izraelio pajėgos vienašališkai pasitraukė iš Gazos Ruožo, praėjus 38 metams po to, kai per Artimųjų Rytų karą užėmė jį iš Egipto. Izraelis paliko anklavą kontroliuoti Palestinos valdžiai.

2006 m. sausio 25 d. – Islamistų grupuotė „Hamas“ laimėjo daugumą vietų Palestinos įstatymų leidžiamosios valdžios rinkimuose. Izraelis ir JAV nutraukė pagalbą palestiniečiams, nes „Hamas“ atsisako atsisakyti smurto ir pripažinti Izraelį.

2006 m. birželio 25 d. – „Hamas“ kovotojai sučiupo Izraelio armijos šauktinį Giladą Shalitą, paskatinę Izraelio oro antskrydžius ir įsiveržimus. Shalitas pagaliau išleidžiamas daugiau nei po penkerių metų belaisvių mainų metu.

2007 m. birželio 14 d. – per trumpą pilietinį karą „Hamas“ užėmė Gazos Ruožą ir nuvertė palestiniečių prezidentui Mahmoudui Abbasui, kuris yra įsikūręs Vakarų Krante, ištikimas „Fatah“ pajėgas.

2008 m. gruodžio 27 d. – Izraelis pradėjo 22 dienas trunkantį karinį puolimą Gazoje po to, kai palestiniečiai apšaudė raketomis pietų Izraelio Sderoto miestą. Pranešama, kad iki susitarimo dėl ugnies nutraukimo žuvo apie 1400 palestiniečių ir 13 izraeliečių.

 

2012 m. lapkričio 14 d. – Izraelis nužudė „Hamas“ kariuomenės vadą Ahmadą Jabari. Po aštuonių dienų palestiniečių kovotojų raketų apšaudymas ir Izraelio oro antskrydžiai.

2014 m. liepos–rugpjūčio mėn. – „Hamas“ įvykdytas trijų Izraelio paauglių pagrobimas ir nužudymas nuvedė į septynias savaites trunkantį karą, per kurį Gazoje žuvo daugiau nei 2 100 palestiniečių, o 73 izraeliečiai, iš kurių 67 yra kariškiai.

2018 m. kovas – prie aptvertos Gazos sienos su Izraeliu prasidėjo palestiniečių protestai. Izraelio kariai atidengia ugnį, kad sulaikytų protestuotojus. Pranešama, kad per kelis mėnesius trukusius protestus žuvo daugiau nei 170 palestiniečių, kurie taip pat paskatino susirėmimus tarp „Hamas“ ir Izraelio pajėgų.

 

2021 m. gegužė – po kelias savaites trukusios įtampos per musulmonų pasninko mėnesį Ramadaną šimtai palestiniečių buvo sužeisti per susirėmimus su Izraelio saugumo pajėgomis Al Aksos komplekse Jeruzalėje, trečioje švenčiausioje islamo vietoje.

Pareikalavęs Izraelio išvesti saugumo pajėgas iš komplekso, „Hamas“ paleidžia raketų užtvarą iš Gazos į Izraelį. Izraelis atmušė oro antskrydžius Gazos Ruože. Mūšiai tęsiasi 11 dienų, žuvo mažiausiai 250 žmonių Gazoje ir 13 Izraelyje.

2022 m. rugpjūčio mėn. – mažiausiai 44 žmonės, įskaitant 15 vaikų, žuvo per tris dienas trunkantį smurtą, prasidėjusį Izraelio oro antskrydžiams smogus aukštam Islamo džihado vadui.

 

Izraelis teigia, kad smūgiai buvo prevencinė operacija prieš neišvengiamą Irano remiamo kovotojų judėjimo ataką, nukreiptą į vadus ir ginklų sandėlius. Reaguodama į tai, islamistai į Izraelį paleido daugiau nei 1000 raketų. Izraelio oro gynybos sistema „Iron Dome“ apsaugo nuo bet kokios rimtos žalos ar aukų.

2023 m. sausis – islamistai paleido dvi raketas į Izraelį, kai Izraelio kariai surengė reidą pabėgėlių stovykloje ir nužudė septynis palestiniečių užpuolikus ir du civilius. Raketos sukėlė pavojaus signalus netoli sienos esančiose Izraelio bendruomenėse, tačiau aukų nepadarė. Izraelis atsako oro antskrydžiais Gazos Ruože.

2023 m. spalis – „Hamas“ surengė didžiausią per pastaruosius kelerius metus išpuolį prieš Izraelį iš Gazos Ruožo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()