Kompanija „SoloPower" pristatė pramoniniam naudojimui skirtus lanksčius saulės elementus  (10)

Saulės ir vėjo energetikos plėtrą lemia ir skatina patogios, lengvai pritaikomos technologijos. Kompanijos „SoloPower" mokslininkai žengė dar vieną svarbų žingsnį, sukūrę pramoniam naudojimui tinkamus lanksčius saulės elementus. Tokią dangą tereikia išvynioti ir pritvirtinti ant stogo, kaip kokį ruberoidą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Plonasluoksniai (thin-film) saulės elementai turės 11% naudingumo koeficientą. Nors efektyvumas mažesnis už tradicinius - kietus, gaminamus iš silicio, jie kur kas pigesni, kadangi nereikia naudoti stiklinių ar aliuminio rėmų. Nors šios teigiamos savybės buvo žinomos ilgą laiką, tačiau naudojamos plėvelių gamybos technologijos buvo neefektyvios ir pernelyg brangios.

Pirmieji pranešimai apie proveržį šioje srityje pasirodė 2007 metais – tuomet Silicio Slėnio kompanija "Nanosolar" sukūrė efektyvią gamybos technologiją ir ją anonsavo plačiajai visuomenei. Įdomu tai, jog "Nanosolar" vykdomus tyrimus rėmė kompanija „Google“.

Dabar gi „SoloPower" skelbia, jog turi jau ne prototipinę, o plačiajai gamybai tinkamą technologiją. Tokia danga gali būti klojama tiesiai ant metalinio ar kitokio stogo. Šių saulės elementų gamyboje naudojamas Vario-indžio-galio-selenido (CIGS) technologinis procesas – pasak kompanijos atstovų, tai leidžia pagaminti labai ilgas saulės baterijų plokštumas. Baterijos sukabinamos ir pritvirtinamos ant lanksčios folijos. Po to belieka tik lipti ant stogo pritvirtinti elektrą gaminsiančią dangą.

Rinkoje tokios plėvelės turėtų pasirodyti dar iki 2010 metų galo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Erdvėlaivis Žemė
(2)
(0)
(2)

Komentarai (10)