Vis daugiau rūpesčių ima kelti internetinės televizijos  (15)

Britanijos dienraštis Daily Mail rašo, kad tie Britanijos gyventojai, kurie TV programas žiūri internetu, veikiausiai kitais metais turės už tai susimokėti, nes dažnas tokių paslaugų naudotojas visiškai nemoka valstybei už BBC išlaikymą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiuo metu Britanijoje gyvenantys britai visas BBC rodomas TV programas gali stebėti internetu parsisiuntę BBC iPlayer grotuvą. Jiems nereikia mokėti metinio 145,50 svarų mokesčio, jei jie neturi televizoriaus, teigiama pranešime. Tačiau D. Britanijos valstybės sekretorius Jeremy Huntas užsiminė, kad tokia išimtis turi būti panaikinta.

Valstybės sekretorius J. Huntas užsiminė, kad ketina aptarti su BBC generaliniu direktoriumi M. Thompsonu visuomeninio transliuotojo finansavimą. Naudojančių BBC iPlayer grotuvą žmonių daugėja, o gudraujantys televiziją žiūri tik per internetą, taip išsisukdami nuo privalomo mokesčio už BBC kanalų žiūrėjimą.

Vis dėlto valstybės sekretorius Jeremy Huntas teigia nepalaikantis galimo sprendimo apmokestinti visus asmeninių kompiuterių savininkus, panašiai kaip šiuo metu yra apmokestinami televizorius turintys gyventojai. J. Huntas, pabrėžęs, kad daugelis žmonių savo kompiuterių ekranuose žiūri TV programas, sakė, kad būtina iš naujo apsvarstyti, kaip TV žiūrovai galėtų susimokėti už nacionalinio transliuotojo paslaugas. „Mes nenorime įvesti asmeninių kompiuterių naudojimo mokesčio. Apie tai ketinu diskutuoti su BBC atstovais ir išklausyti jų idėjų“, - sakė J. Huntas.

Kol autorinių teisių agentūros visą dėmesį nukreipusios į neteisėtą įvairiausių mokamų bylų keitimąsi internetu, internetinės televizijos rinkos kol kas rimtai niekas neprižiūri. Tačiau panašu, jog populairėjant šiai paslaugai, bus susirūpinta ir šiuo kanalu. Tuo labiau, jog problemų netrūktsa ne tik su aprašytuoju BBC atveju, bet ir pačioje Lietuvoje.

Mes jau rašėme apie 15min.lt portale atsiradusią galimybę žiūrėti lietuviškų televizijų transliacijas. Pasirodo, su šia veikla nėra viskas taip paprasta, kaip atrodytų. Liepos viduryje „Verslo žinios“ pranešė, kad Lietuvos radijo ir televizijos komisija įspėjo televizijos transliacijas internete vykdančią bendrovę UAB “B2B Group” dėl licencijos sąlygų nesilaikymo.

Paaiškėjo, jog UAB “B2B Group” negavo sutikimo iš televizijų transliuoti kai kurių jų programų, tačiau vistiek jas rodė. Tuo labiau, kad vykdyti kai kurių programų transliacijas internetu neturi galimybės net ir pačios televizijos. Mat perkant autorines laidas, su savininkais sudaroma sutartis, kurioje nurodoma kurioje zonoje (tarkim, Lietuvoje, Latvijoje ir pan.) ir kokia technologija (tarkim tik DVB-T skaitmenine arba skaitmenine ir analogine televizija) nupirktas kūrinys bus parodytas. Nuo kiekvienos papildomos transliavimo technologijos (tame tarpe ir interneto) licenzijos kainos labai stipriai išauga, todėl Lietuvoje pačios televizijos internetu kol kas nieko ir netransliuoja.

Įdomu tai, jog pagal tipines licenzijų sutartis, licenzijos taisyklių priežiūrą turi užtikrinti pati televizija – vadinasi, jei autorinius kūrinius per neišpirktą technologiją retransliuoja tarpininkai, solidžias baudas gali tekti mokėti pačiai televizijai, kuri nors ir nepažeidė taisyklių, tačiau neužkirto kelio neteisėtai kūrinio sklaidai.

Taigi, populiarėjant internetinėms televizijoms turbūt dar ne kartą išgirsime apie licenzijos sąlygų pažeidimus ar bandymus apmokestinti tokius kanalus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (15)

Susijusios žymos: