Kultūros ministras apie laikmenų apmokestinimą: „Aš būčiau atlikėjų pusėje“  (57)

Kultūros ministras Arūnas Gelūnas teigia, kad jis pasisakytų už įvairių moderniųjų laikmenų apmokestinimą, skiriant šias lėšas atlikėjams. „Aš būčiau atlikėjų pusėje, palaikydamas, kad reikia tokio atlygio už tuščią laikmeną atlikėjams“, - ketvirtadienį po susitikimo su Lietuvos gretutinių teisių asociacijos (AGATA) atstovais sakė kultūros ministras.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak A.Gelūno, akivaizdu, kad tuščia laikmena be audiovizualinio turinio yra bevertė, o turinį gamina atlikėjai. Vis dėlto jis pripažino, kad tai nėra jo galutinė pozicija - esą jis norėtų išgirsti visus argumentus, taip pat susitikti su minėtomis laikmenomis prekiaujančių ir gaminančių bendrovių atstovais.

"Kadangi neseniai dirbu, aš norėčiau iš pirmų lūpų išgirsti kiek įmanoma daugiau argumentų "už" ir "prieš", kad gebėčiau pats sau atsakyti, kokią poziciją užimti. Preliminari pozicija yra atlikėjų pusėje, nes aš tikrai matau, kad menininkai praktiškai neturi progos užsidirbti", - tvirtino ministras.

A.Gelūnas taip pat sakė, kad dėl šio klausimo ketina susitikti su Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto atstovais bei norėtųsi išgirsti prezidentės patarėjų nuomonę.

Su AGATA atstovais taip pat buvo aptartas ir mokesčių bei menininkų socialinės apsaugos klausimas. A.Gelūno teigimu, mokestinės lengvatos menininkams yra reikalingos.

"Skirtingai nei žmonės, kurie gauna stabilų atlyginimą kas mėnesį, kūrybos žmonės uždirba tikrai nestabilias pajamas, ir dar jeigu jos yra labai sunkiai apmokestintos ir jie negauna kitų pajamų, kaip galėtų gauti iš tuščios laikmenos platinimo, tai jų būklė yra (tokia), kad, kaip daug kas iš jų sako ir iš to susitikimo man perpasakojo AGATA atstovai, jie traktuoja emigraciją kaip evakuaciją", - kalbėjo ministras.

Pasak A.Gelūno, atlikėjų argumentus "jam lengva suprasti", tačiau nerimą kelia tai, kad dialogas dėl socialinės apsaugos yra užtrukęs.

"Daugelyje Europos šalių egzistuoja mokestinės lengvatos menininkams suvokiant, kad jų padėtis yra labai specifiška ir labai ypatinga, kad kūrybiniai verslai nėra smulkusis ir vidutinis verslas plačiąja prasme, jie turi savo specifinių aspektų. Būčiau laimingas, jeigu būtų pradėtas svarstyti kažkokių lengvatų grąžinimas, nepaisant to, kad ekonominė situacija yra vis dar sunki", - sakė ministras.

Jis tvirtino žinąs, kad daugelis atlikėjų gauna honorarus "vokeliuose", o esą šiek tiek palengvinus mokestinę naštą, atlikėjai mokėtų mokesčius biudžetui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (57)