Naujas saulės energijos išgavimo procesas (Video)  (9)

Stanfordo universiteto mokslininkų atrastas saulės energijos išgavimo būdas gali sumažinti saulės energijos gamybos kainą daugiau nei dvigubai - tiek, kad ji galėtų konkuruoti su iškastiniais energijos šaltiniais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dauguma saulės elementų konvertuoja fotonų šviesos į elektros energiją, bet gali panaudoti tik nedidelę šviesos spektro dalį, o likusi šviesos energijos dalis virsta šiluma. Jei ši prarandama šiluminės energijos dalis galėtų būti panaudota, saulės elementai būtų daug efektyvesni. Tačiau problema yra ta, kad saulės elementų efektyvumas sparčiai mažėja, esant aukštesnei temperatūrai.

Mokslininkų grupė, vadovaujama Niko Melošo (Nick Melosh) iš Stanfordo universiteto (JAV), atrado, kad puslaidininkinę medžiagą – galio nitridą padengus plonu cezio sluoksniu, elektros energijai gaminti būtų galima panaudoti ir šviesą, ir šilumą vienu metu.

Niko Melošo teigimu, jų eksperimentiniame prietaise, pavadintame PETE (photon enhanced thermionic emission – fotonų stiprinama termojonų emisija) pavyko pademonstruoti naują fizinį procesą, kurio metu vyksta į fotoelektros generavimą panašus procesas, tačiau aukštoje temperatūroje – ir kuo ji didesnė, tuo procesas efektyvesnis.

Melošo grupės skaičiavimais, saulės koncentratoriuose, kuriuose pasiekiama aukšta temperatūra, galio nitrido-cezio saulės elementai galėtų pasiekti 50 procentų efektyvumą, bet net ir 10 procentų efektyvumo padidinimas būtų nemažas pasiekimas, nes šiuo metu efektyviausi saulės elementai yra apie 20 procentų našumo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)