Ar įmanoma numušti ATACMS su tarybine oro gynybos sistema  ()

Rusijos gynybos ministerija pranešė apie dviejų ATACMS raketų sunaikinimą, bet nepateikė jokių įrodymų. Tai yra balistinės raketos - ar Rusija apskritai turi, kuo jas numušti?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos gynybos ministerija pranešė, kad oro gynybos pajėgos sunaikino dvi amerikietiškas raketas ATACMS. Kur ir kokiomis priemonėmis tai įvykdyta, nenurodoma.

Pasak Ukrainos oro pajėgų pranešėjo pulkininko Jurijaus Ihnato, Rusija hipotetiškai gali turėti oro gynybos sistemų ATACMS raketoms numušti, tačiau tai niekada nebuvo įrodyta.

„S-300V1 kompleksai su tam tikromis raketomis gali susidoroti su balistika. Galbūt S-400 irgi, bet tai taip pat reikia įrodyti“, - sakė jis.

Sovietinė oro gynybos sistema S-300V1 šaudo 9М82 ir 9МВ3 raketomis, kurios naikina taikinius 30 ir 40 km spinduliu ir iki 25 km aukštyje. O S-400 turi numušti taikinius 5–60 km spinduliu.

Rusijos karo ekspertai tvirtina, kad ATACMS raketas gali numušti ir „Buk-M3“, „Tor“, „Pancir“ ir S-300 sistemos. Tačiau net ne visos pažangios vakarietiškos sistemos gali naikinti balistines raketas.

„Jie neturėjo priešo su ATACMS raketomis, tai kaip mes galime kalbėti apie pasiruošimą tokiam susidūrimui? Balistinis taikinys skrenda didesniu nei 3 machų greičiu. Todėl karinis objektas turi turėti daugiau nei vieną oro gynybos įrenginį, kad efektyviai veiktų. Užimta teritorija yra gana didelė, sunku išdėstyti daug sistemų gynybai gerinti“, – komentavo „Defense Express“ ekspertas Valerijus Riabychas.

 

Ukrainos naudojamos ATACMS raketos nėra naujausios ar pažangiausios. Bet jos vis tiek seka balistinę trajektoriją ir neria link taikinio dideliu greičiu. Numušti sparnuotasias raketas yra daug lengviau nei balistines. Jei Rusija tikrai numušė ATACMS, ji tai gali įrodyti pateikdama vaizdinių įrodymų.

(24)
(0)
(24)

Komentarai ()