Europiečiai sukūrė emocijas skiriantį robotą (Video)  (5)

Europos mokslininkai sukūrė pirmąjį pasaulyje robotą, sugebantį rodyti ir suprasti emocijas, skelbia „Daily Telegraph“. Mašina humanoidas, pavadinta „Nao“, sutraukia pečius, kai jaučiasi liūdna, ir pakelia rankas apsikabinti, kai jaučiasi laiminga.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Robotas buvo sukurtas pamėgdžioti emocinius vienerių metų vaiko įgūdžius ir sugeba užmegzti ryšį su žmonėmis, kurie gražiai su juo elgiasi. „Nao“ sugeba aptikti žmonių emocijas per seriją neverbalinių užuominų, pavyzdžiui, kūno kalbą ar veido išraiškas. Ilgiau bendraudamas jis išmoksta suprasti žmogaus nuotaiką.

Atstumui nustatyti jis naudoja vaizdo kameras bei sensorius tam, kad suprastų, kaip arti yra priartėję asmenys.

Naujojo roboto „smegenų“ struktūra sukurta specialiai tam, kad atspindėtų žmogaus proto nervinį tinklą. Tai padeda „Nao“ prisiminti jo sąveiką su skirtingais žmonėmis ir atsiminti jų veidus. Šis supratimas, kartu su bazinėmis taisyklėmis apie tai, kas jam yra „gerai“ ar „blogai“, leidžia robotui parodyti, ar jis laimingas, ar ne. Visas emocijas rodantys veiksmai yra iš anksto suprogramuoti, tačiau „Nao“ pats nusprendžia, kurį jausmą rodyti ir kada.

„Mes modeliuojame pirmuosius gyvenimo metus, – teigia Lola Cañamero, informacinių technologijų specialistė iš Hertfordšyro universiteto, kurio atstovai vadovavo projektui, kūrusiam „Nao“ emocijas.

Mokslininkė tęsė: „Dirbame su neverbalinėmis užuominomis, o emocijos yra atskleidžiamos per fizines laikysenas, gestus ir kūno judesius, o ne veido ar verbalines išraiškas.“

L. Cañamero tiki, kad robotai ateityje elgsis kaip žmonių kompanjonai. „Šie atsakai smarkiai paveikia žmonių natūralų bendravimą su robotu, – pastebėjo ji. – Jeigu žmonės galės natūraliai elgtis prie savo robotų draugų, tapdami vis dažnesni mūsų gyvenimuose robotai bus geriau priimami.“

„Nao“ buvo sukurtas kaip dalis projekto „Feelix Growing“, kurį finansavo Europos Komisija. Roboto galimybių pristatymas - šiame video siužete:

Nors kai kurie mokslininkai tiki, kad ateityje robotai gali būti naudojami padėti namie ar rūpintis senyvo amžiaus žmonėmis, kiti perspėja, jog humanoidai gali tapti nekontroliuojami ir netyčia užpulti savininkus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: