Ukrainos elgesys ne juokais suerzino Vakarus. Kas nutiko  ()

2014 m. prasidėjus karui Ukrainoje Vakarai pradėjo aktyviai padėti Ukrainai plėtoti savo žvalgybos tarnybą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vakarų žvalgybos tarnybos pamažu tampa priklausomos nuo Ukrainos partnerių Rusijos reikaluose, tačiau vis labiau yra nepatenkintos mirtinomis GUR operacijomis Rusijos teritorijoje.

Nors Europos Sąjunga daugiausia dėmesio skyrė reformoms Ukrainos saugumo tarnyboje skatinti, JAV ir Didžioji Britanija pradėjo padėti Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausiai žvalgybos valdybai ir Užsienio žvalgybos tarnybai.

Apie tai rašo „The Times“.

Vakarų žvalgybos tarnybos mokė Ukrainos kolegas atsispirti Rusijos sabotažui ir plėtoti savo žvalgybos potencialą. Tačiau, be personalo mokymo, Ukraina gavo ir modernią šnipinėjimo įrangą bei tiesioginį keitimąsi žvalgybos informacija.

Prasidėjus plataus masto Rusijos invazijai į Ukrainą, šis bendradarbiavimas tapo dar intensyvesnis. Tačiau dabar ir ukrainiečiai savo Vakarų partneriams pradėjo padėti žvalgyboje.

Ukrainos žvalgyba dabar turi galingesnį žvalgybos tinklą Rusijoje, pasinaudodama ilgalaikiais abiejų šalių ryšiais ir daugybe Ukrainos piliečių bei simpatikų. Tuo pat metu Vakarų šalys nebegali taip lengvai kaip anksčiau siųsti savo agentų į Rusiją dėl smarkiai pablogėjusių Vakarų ir Rusijos Federacijos santykių.

Tačiau nepaisant šio glaudaus bendradarbiavimo, įtampa tarp Ukrainos ir Vakarų partnerių didėja dėl Ukrainos strategijos, ypač dėl ne tik karinių, bet ir politinių objektų bombardavimo ir nužudymų. Vakaruose  baiminamasi, kad tai suteiks V. Putinui argumentų dėl būtinybės tęsti karą.

 

Be to, Maskva, regis, vis dar tiki, kad ukrainiečiai daro tai, ką liepia Vakarai. Todėl Kremlius Ukrainos atakas gali suvokti kaip netiesioginius išpuolius iš Vakarų, dėl kurių kyla atsakomojo smūgio tiesiai prieš Vakarus rizika.

Taip pat Vakarų pareigūnus kiek erzina, kad Kyjivas iki galo neatskleidžia savo tikslų ir planų, o kartais nepaiso partnerių rūpesčių. Tai ypač pasakytina apie SBU ir Valstybinės žvalgybos direktorato sandorius, kuriais siekiama pašalinti įtakingus rusus, ir smūgius prieš Rusijos Federaciją.

Tuo pat metu anoniminis Ukrainos žvalgybos pareigūnas, su kuriuo kalbėjosi leidinio žurnalistai, pažymėjo, kad Ukrainos požiūriu situacija atrodo kitaip. Jis priminė, kad Vakarų žvalgybos tarnybos taip pat „naikina savo priešus kitoje pasaulio pusėje bepiločiais orlaiviais“, todėl neturėtų smerkti Ukrainos metodų. Be to, Kyjivas įsitikinęs, kad šie Vakarų skundai galiausiai nepaveiks faktinio bendradarbiavimo su Ukraina.

 

Jis taip pat pridūrė, kad Ukrainos nenoras atskleisti visus planus yra visiškai pagrįstas ir normalus tokiomis aplinkybėmis. Pareigūnas pažymi, kad Vakarų žvalgybos tarnybos dabar iš ukrainiečių gauna daug svarbios informacijos apie Rusiją, kurios kitaip nebūtų galėjusios gauti, taip pat ir tuo atveju, jei santykiai su Ukraina būtų prastesni.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(92)
(22)
(70)

Komentarai ()