Magnis kuro elementuose galėtų sukaupti 10 kartų daugiau energijos nei vandenilis  (10)

Kai žmonės kalba apie alternatyviąją energetiką, dažnai minimas vandenilis. O kas būtų, jei jį pakeistume magniu? Mokslininkai teigia, jog šį metalą panaudojus kuro elementuose, saugomos energijos kiekis padidėtų dešimteriopai, lyginant su analogiškais vandenilio energijos šaltiniais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Grynas magnis yra sidabriškos spalvos metalas, atmosferoje degantis karšta baltos spalvos liepsna. Nors energetikos srityje šiuo metu daugiausia tyrimų atliekama su vandeniliu, kuris laikomas itin perspektyvia terpe energijai kaupti kuro elementuose arba kuro elementų sistemose, kai kurie mokslininkai mano, jog šioje vietoje nederėtų pamiršti jo alternatyvų, pavyzdžiui, magnio. Pagrindinis argumentas - magnio pagrindu sukonstruoti kuro elementai savyje galėtų saugoti maždaug 10 kartų daugiau energijos nei tokio pat dydžio vandenilinis kuro elementas. Be to, pasaulio jūrų ir vandenynų vandenyje šio metalo yra tiek, kad jo pakaktų visai žmonijai reikalingai energijai sukaupti 300000 metų į priekį.

Beje, net jau dabar yra sukurta nemažai technologijų energijai kaupti, naudojančių magnį kaip aktyvųjį elementą. Pavyzdžiui, Kanadoje jau yra sukurtas šį metalą (tiksliau, jo miltelius) ir vandenį elektrai gaminti naudojantis kuro elementas; Izraelyje yra sukurta technologija įkraunamoms magnio baterijomis gaminti; o Kalifornijoje šiuo metu kuriama technologija vandeniliui gaminti, naudojant magnį, kaip tarpinį elementą.

Visa tai skamba gerai, tačiau yra "nedidelė" problema. Norint magnį išgryninti iki naudojimui tinkamos formos, reikalingas didelis energijos kiekis, todėl sumanymas šiandieninėmis sąlygomis tampa nepraktiškas. Taigi, technologija bus įdiegta pasauliniu mastu tik su viena sąlyga - kad metalui išgryninti reikalinga energija kažkada bus pigi ir gaunama iš atsinaujinančių energijos šaltinių, pavyzdžiui, Saulės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)

Susijusios žymos: