Plytos iš panaudoto plastiko (Video)  (6)

Naujosios Zelandijos gyventojas Peteris Liuisas (Peter Lewis) sukūrė unikalią mašiną, kuri transformuoja panaudotą plastiką į statybines plytas. Pakrikštyta pavadinimu „Byfusion“, mašina paverčia įvairias plastmasės atliekas į presuotas plytas, kurios gali būti naudojamos labai įvairioms konstrukcijoms statyti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Butelių ar pakavimo dėžių plastikas patenka į mašiną, kurioje jis nuplaunamas, išdžiovinamas ir kompaktiškai tik per 30-45 sekundes supresuojamas į 10 kg svorio plytą. Tokiu būdu gaunamos švarios plytos, kurių kiekviena yra unikali, atsižvelgiant į joms gaminti panaudotos plastmasės spalvą ir derinius.

Išradėjas teigia, jog plytas galima naudoti uraganų ir cunamių užtvankoms Ramiojo vandenyno salose statyti arba jas naudoti pigesniam ekologinę pusiausvyrą išlaikančiam būstui kurti tose vietovėse, kur medienos arba kitų medžiagų naudojimas pastatų statyboms yra deficitinis. Jos taip pat yra tinkamos aplinkos dizainui kurti arba sodų ir daržų ūkiniams pastatams arba atraminėms sienelėms statyti, pakelėse statomoms smūgių sugėrimo konstrukcijoms. Pats išradėjas nuolat bando sugalvoti naujų savo sumanymo pritaikymo būdų, tad nenuostabu, jei artimiausiu metu sutiktume vieną ar kitą jo kartu su bendraminčiais suręstą statinį. 

Kurdamas ir tobulindamas mašiną jis užtruko 10 metų, tačiau "Green Island" sąvartyne naudojamas prototipas gali "praryti" beveik bet kokio tipo plastmasę ir paversti ją į plytas arba kitokių formų konstrukcinius blokelius. Įdomu tai, kad pirmasis mašinos modelis buvo sukurtas šio dešimtmečio pradžioje, tačiau po poros nepasisekusių bandymų ją komercializuoti 2001 ir 2003 metais, Liuisas šios idėjos atsisakė. Jo teigimu, tada šis išradimas buvo "pralenkęs savo laiką", tačiau dabar, kai atliekų kiekiai yra itin dideli, jis mano, jog senasis sumanymas gali turėti pasisekimą.


Liuisas, "nuvalęs dulkes" nuo savojo projekto, šiais metais įkūrė kompaniją "Bale Fusion Ltd". Savotišku katalizatoriumi tokiam svarbiam žingsniui buvo tai, kad apie jo idėją atsitiktinai sužinojo Dunedin (Naujoji Zelandija) miesto tarybos už kietųjų atliekų tvarkymą atsakingas vadybininkas Ianas Featherstonas. Jis Liuiso projektą aptiko skaitydamas atliekų tvarkymo verslui skirtą žurnalą.

Taryba pradedančiajam verslininkui skyrė 20000 dolerių paramą įmonei įkurti ir jos pradinėms investicijoms. Kai plastmasinių plytų gamybos mašina pradės veikti pilnu pajėgumu, ji padės miesto tarybai sumažinti atliekų kiekį ir rasti alternatyvių panaudojimo galimybių kai kurių tipų neperdirbamiems plastikams. Tikimasi, jog ekonominės naudos gaus tiek išradėjas, tiek miestas.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (6)