Japonija „degančio ledo“ ieškos vandenyno dugne  (4)

Japonijos vyriausybė pranešė pradedanti komercinės metano hidratų gavybos iš jūros dugno bandymus. Pasak „New Scientist“, pirmieji vandenyno dugno gręžimo darbai prasidės pirmąjį kitų metų pusmetį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Manoma, kad Japonijos pakrantės vandenyse gali būti apie 7,4 trilijonų kubinių metrų metano dujų ištekliai. Atsižvelgus į dabartinį gamtinių dujų vartojimo Japonijoje mastą, jų užtektų maždaug 100 metų.

Nors Japonija labai stokoja gamtos išteklių ir rūpinasi savo energetiniu saugumu, pramoninė metano hidratų gavyba iki šiol nebuvo pradėta dėl to, kad nebuvo ekonomiškai pagrįstos gavybos technologijos.

Metano dujos „užrakintos“ po vandenyno dugnu esančiose metano hidratų sankaupose – į ledą panašioje medžiagoje. 2002 m. Japonijos ir Kanados geologų grupė nagrinėjo galimybę išgauti metano dujas iš naudojant tokius ledo luitus tirpdantį karštą vandenį. Šis bandymas buvo sėkmingas, tačiau tokiam gavybos būdui reikėjo pernelyg daug energijos, kad jis apsimokėtų.

2008 m. eksperimentą tęsiantys geologai atrado ekonomiškesnį gavybos metodą. Metano hidrato kloduose buvo gręžiamos skylės, taip sumažinant ledą veikiantį slėgį ir padidinant jo tirpimo temperatūrą. Dėl to metano dujos lengviau išsiskirdavo ir iškildavo į paviršių.

Būtent tokia metano gavybos technologija bus bandoma kitąmet pradėjus eksploatuoti pirmuosius eksperimentinius gręžinius, teigiama pranešime. Japonijos vyriausybės atstovų teigimu, metano gavybą planuojama vykdyti šalies pakrantės juostoje, besidriekiančioje 400 kilometrų nuo Tokijo iki pat vakarinio Honšu salos kyšulio. Geologų skaičiavimai liudija, kad šiame regione esantys metano hidrato klodai galėtų aprūpinti Japoniją gamtinėmis dujomis beveik 14 metų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: