Ilgesnis pokalbis - pilnesnė baterija  (3)

Korėjos mokslininkai sukūrė naują pjezoelektrinę medžiagą, kuri yra tokio jautrumo, jog gali garso bangas paversti elektra. Tyrimas gali išsiplėsti iki mobiliųjų telefonų, kurių baterijos krautųsi kalbantis, arba technologijos, kuri papildytų elektros tinklus iš transporto keliamo triukšmo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Visai kaip kolonėlės paverčia elektros signalus garsu, atvirkščias procesas - garsą paverčiant elektros energijos šaltiniu - irgi yra įmanomas," - sako Youngas Jun Parkas ir Sang-Woo Kimas.

Technologijos pagrindas - taip vadinamos pjezoelektrinės medžiagos, kurias lenkiant arba spaudžiant mechaninė energija virsta elektra. Šią savybę turi daug medžiagų: cukranendrės, kvarcas ir net sausi kaulai.

Pjezoelektra, kaip reiškinys, specialistams žinoma jau daugiau nei 200 metų, tačiau tik per pastaruosius kelerius metus mokslininkai šioje srityje gerokai pasistūmėjo pirmyn. Pagrindinė problema – reikiamos pjezoelektrikų fizinės-elektrinės savybės. Šios medžiagos turi būti pakankamai atsparios fiziškai, generuoti kuo didesnį krūvį nuo nedidelių apkrovų ir išlaikyti šias charakteristikas prie įvairių temperatūrų ir kitų aplinkos sąlygų. Deja, išpildyti visus reikalavimus – ne taip paprasta, nors technologijos sparčiai tobulinamos. Dabar kuriami prietaisai, kurie išgauna elektrą, kai žmogus eina, bėga arba, šiuo atveju, kalba. JAV armija net galvoja pritaikyti pjezoelektrą karinei technikai, kuri krautųsi nuo kulkų smūgių.

Tuo tarpu Korėjos specialistai pradėjo dirbti su garso bangomis ir cinko oksido milteliais. Naudodami juos, mokslininkai sukūrė nanovielų lauką ir įterpė jį tarp dviejų elektrodų. Gauta plokštelė buvo pakankamo jautrumo, jog reaguotų į 100 decibelų garso bangas – paprastai tokio lygo garsas pasiekiamas roko koncertuose – ir generuotų 50 milivoltų įtampos signalą. Gi įprasto pokalbio su telefonu garsumas siekia apie 65 decibelus, tad prie tokio garso lygio naudingo signalo įtampa dar mažesnė.

Nors vidutiniam mobiliajam telefonui krauti reikalinga gerokai didesnė – bent kelių voltų įtampa, tačiau inžinieriai džiaugiasi, kad eksperimentas buvo sėkmingas ir jis įrodė, jog tokia technologija iš principo gali veikti. Dabar gi numatomi tobulinimo darbai, siekiant dar labiau padidinti pjezoelektrinės medžiagos jautrumą – juk nesinorėtų vien dėl telefono pakrovimo eiti į roko koncertą ar stoviniuoti prie tarptautinio aerouosto pakilimo tako.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Erdvėlaivis Žemė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)