Ar Ukrainoje bus perversmas? Jau nebenuslepiamas konfliktas tarp Zalužno ir Zelenskio  ()

Ukrainai reikia žmonių, kad galėtų kovoti su Rusija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vyriausiasis Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas generolas Valerijus Zalužnas antradienį pareiškė, kad nėra patenkintas verbavimo punktų, atsakingų už karinės mobilizacijos vykdymą, veikla. Jis taip pat paminėjo savo konfliktą su prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

„Sulaukiau daug kritikos, bet laikui bėgant žmonės suprato, kad esu visiškai teisus“, – sakė jis.

V. Zalużnas pirmą kartą nuo karo pradžios pasirodė spaudos konferencijoje. Dieną anksčiau Ukrainos parlamento svetainėje pasirodė mobilizacijos įstatymo projektas, numatantis sumažinti apatinę amžiaus ribą asmenims, kuriems taikoma ši pareiga, nuo 27 iki 25 metų.

„Įstatymo projekto paskelbimas socialiniuose tinkluose sukėlė ginčus, kurie, matyt, paskatino paprastai drovų generolą pabandyti susisiekti su žiniasklaida“, – komentavo „Reuters“.

Siūlomi pakeitimai – rašo „Reuters“ – kelia daug emocijų dėl Ukrainos visuomenės nuovargio dėl jau 22 mėnesius trunkančio karo. Praėjusią savaitę prezidentas Volodymyras Zelenskis sakė, kad kariuomenė pasiūlė mobilizuoti papildomus 450 000–500 000 žmonių.

Agentūra primena, kad V. Zalužnas prižiūrėjo 2023 metais vykdytą Ukrainos kontrpuolimą, dėl kurio nepavyko atgauti didelės dalies Rusijos okupuotos teritorijos.

Nepaisant to, Ukrainos kariuomenės vadas vis dar yra labai populiarus tarp ukrainiečių po to, kai 2022 metų pradžioje išvijo Rusijos pajėgas iš Ukrainos sostinės, o rudenį surengė du sėkmingus kontrpuolimus, kurių metu buvo atkovoti dideli šalies plotai.

„Išsikėlėme sau gana ambicingus tikslus 2023 metams – sakė jis antradienį spaudos konferencijoje Kyjive. Jis pridūrė, kad jo nenuvylė pastarųjų metų užsienio pagalbos lygis. – Žinoma, jis nebuvo pilnas, bet leido užtikrintai vykdyti karines operacijas“, – sakė jis.

 

Įtampa tarp V. Zalužnio ir V. Zelenskio kilo lapkritį po to, kai generolas sakė, kad karas eina į aklavietę dėl technologinės padėties mūšio lauke, kurią kritikavo prezidentas. V. Zelenskis ir jo sąjungininkai nuolat piešė ne tokį niūrų karo vaizdą, teigdami, kad Ukraina gali ir išstums Rusijos pajėgas iš kiekvieno okupuotos teritorijos centimetro, primena „Reuters“.

Generolas sakė, kad laikas patvirtino jo žodžius. „Sulaukiau daug kritikos, bet laikui bėgant žmonės suprato, kad esu visiškai teisus“, – sakė jis. Jis pridūrė, kad Ukraina ir jos sąjungininkės jau rado atsakymus į daugumą klausimų ir problemų, kuriuos jis iškėlė lapkričio mėnesio pareiškimuose apie situaciją fronte.

 

Kalbėdamas apie vykdomą mobilizacijos įstatymo projektą, jis paskelbė pritariantis elektroninio šaukimo į karo tarnybą įvedimui, kuris pakeistų arba sustiprintų dabartinį modelį, kai šaukimo pareigūnai dalija dokumentus žmonėms gatvėje ar kontrolės postuose.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis spaudos konferencijoje gruodžio 19 d., apibendrindamas praėjusius metus, pareiškė, kad kariuomenė siūlo mobilizuoti papildomai 450-500 tūkst. piliečių. Tačiau jis pažymėjo, kad „tai labai subtilus reikalas“ ir kad kariuomenės ir vyriausybės atstovai jį toliau svarstys prieš pateikdami projektą parlamentui.

V. Zelenskis pridūrė, kad nori išgirsti daugiau argumentų dėl papildomų piliečių telkimo. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(70)
(11)
(59)

Komentarai ()

Susijusios žymos: