Lietuvoje vyksta tarptautinės specialiųjų operacijų pajėgų pratybos „Šakalo akmuo 2010“ (Video)  (11)

Rugsėjo 13 d. prasidėjusiose pratybose dalyvauja daugiau nei 1,1 tūkst. specialiųjų operacijų pajėgų karių iš septynių šalių: Lietuvos, Lenkijos, JAV, Latvijos, Kroatijos, Rumunijos ir Ukrainos. Pratybas koordinuoja Specialiųjų operacijų vadavietės Europoje (SOCEUR, angl. Special Operations Command Europe) vadovybė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pratybos vyks iki rugsėjo 27 d. Lietuvos kariškiai praneša, jog pagrindinis pratybų „Šakalo akmuo 2010" tikslas - šalims dalyvėms veikiant kartu suderinti veiksmus specialioms operacijoms vykdyti bei pasidalyti įgyta patirtimi pratybų ir misijų Afganistane metu.

Tarptautinėse misijose Afganistane Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgų eskadronas (SOP) „Aitvaras" dalyvauja jau aštuonerius metus - 2002-2004 metais operacijoje „Tvirta taika" (angl. Enduring Freedom), nuo 2007 metų rudens - NATO vadovaujamų tarptautinių saugumo paramos pajėgų (ISAF - angl. International Security Assistance Force) misijoje šalies pietuose. Misijose Afganistane Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgų kariai įgyja realios kovinės patirties, taip stiprindami savo šalies gynybinius pajėgumus - iškilus bet kokiai grėsmei SOP eskadrono „Aitvaras" kariai yra pasiruošę ginti savo kraštą ir kovoti Lietuvoje.

Specialiųjų operacijų vadavietės Europoje vadas gen. maj. Michael S. Repass pabrėžia, kad pratybų metu yra siekiama tobulinti karių tarpusavio veiksmus, vykdant jiems pavestas spec. pajėgų užduotis. Tarptautinis spec. pajėgų bendradarbiavimas yra reikšmingas, norint pasiekti vieną svarbesnių NATO tikslų - reikalui esant bet kurioje pasaulio vietoje spec. pajėgų kariams gebėti veikti kartu.

„Labai džiaugiuosi, kad šiemet pratybos „Šakalo akmuo" vyksta Lietuvoje. Tai svarbiausi šiais metais specialiųjų operacijų pajėgų mokymai Europoje. Šios pratybos yra labai svarbios ir dėl to, kad Lietuva yra šių pratybų šeimininkė. Lietuvos specialių operacijų pajėgos yra įrodžiusios, kad yra stiprus ir profesionalus sąjungininkas Afganistane ir mes labai džiaugiamės, kad Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgų kariai dalyvauja šioje svarbioje NATO misijoje. Mums didelė garbė, kad galime mokytis ir kovoti petys į petį su tokiais pajėgiais kariais. Tikimės, kad šios pratybos bus labai sėkmingos", - sakė JAV ambasadorė Anne E. Derse

„Šakalo akmuo 10" pratybų pradžia galima laikyti 2006 metais Lietuvoje vykusias specialiųjų operacijų pajėgų pratybas „Shamrock Key 06". „Jackal Stone 10" pratybos jau yra tapusios tradicija ir kiekvienais metais vyksta vis kitoje NATO šalyje. Kasmet pratybose dalyvaujančių šalių ir karių skaičius auga.

Daugiau informacijos apie pratybas galite sužinote apsilankę Lietuvos krašto apsaugos ministerijos tinklapyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (11)