„Mes žinome, kad jie mus mato, jie žino, kad mes juos matome. Rusai įsiutę.“ Ką mato AWACS  ()

Rusijos valdžiai „labai nepatinka“ NATO galimybės stebėti karą Ukrainoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Artėjant antrosioms Rusijos invazijos į Ukrainą metinėms 2022 m. vasario 24 d., žurnalistai gavo retą galimybę patekti į milžinišką žvalgybinį ankstyvojo perspėjimo ir valdymo sistemos AWACS orlaivį.

Su 26 kariais ir žurnalistu orlaivis atliko 10 valandų žvalgybos misiją iš centrinės Prancūzijos į Rumunijos oro erdvę ir atgal, elektroninėmis akimis apžvelgdamas pietų Ukrainą ir Juodąją jūrą, Rusijos okupuotą Krymą ir toliau, rašo AP.

Reguliarūs stebėjimo skrydžiai kartu su naikintuvų patruliavimu, antžeminiais radarais, raketų baterijomis ir kitomis NATO dispozicijoje esančiomis techninėmis priemonėmis sudaro tai, ką prancūzų AWACS eskadros vadas pavadino „skydu“ nuo bet kokio galimo agresijos plitimo.

„Tikslas, žinoma, yra konflikto sustabdymas ir atgrasymas... Turime parodyti, kad turime skydą, parodyti kitoms šalims, kad NATO yra kolektyvinė gynyba. Ir mes čia ne dėl konflikto. Esame tam, kad parodytume, kad esame ir esame pasiruošę“, – sako įgulos vadas Richardas.

Įgulos vadas pažymėjo, kad jie gali aptikti orlaivius, dronus, raketas ir laivus.

„Tai žinoma liečia ir Ukrainą ypač kai esame pasienyje“, – sakė Richardas.

Rusijos pilotai kartais aiškiai leisdavo suprasti, kad jiems nepatinka, kad jie stebimi.

 

„Mes žinome, kad jie mus mato, jie žino, kad mes juos matome. Tarkime, tai savotiškas dialogas tarp jų ir mūsų“, – sakė antrasis prancūzų lėktuvo pilotas majoras Romainas.

Londone įsikūrusio gynybos tyrimų centro „Royal United Services Institute“ tyrėjo Justino Bronko teigimu, Rusijos valdžiai „labai nepatinka“ NATO galimybės stebėti karą Ukrainoje. Lėktuvai ne tik renka „realaus laiko žvalgybos informaciją, kuria galima dalytis su Ukrainos partneriais“, bet ir renka informaciją apie tai, kaip Rusijos pajėgos veikia realybėje.

„Tad, žinoma, rusai įsiutę“, – sakė Bronkas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(188)
(3)
(185)

Komentarai ()

Susijusios žymos: