Energetikos milžinės traukiasi iš Irano rinkos  (39)

Keturios didelės energetikos bendrovės pamažu nutraukia savo darbą Irano rinkoje, vykdydamos ekonomines sankcijas, kurias Vašingtonas įvedė Teheranui, pranešė JAV valstybės departamento atstovas. Toks įvykių posūkis yra tiesiogiai susijęs su Irano nenoru nutraukti šalyje vykdomą branduolinių tyrimų programą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip rašo britų visuomeninio transliuotojo BBC naujienų svetainė, „Royal Dutch Shell“, Prancūzijos „Total“, Norvegijos „Statoil“ ir Italijos ENI ketina išvengti JAV nuobaudų bendrovėms, užsiimančioms verslu Irane. Šveicarijos „Naftiran Intertrade Co“ amerikiečių grasinimai nesustabdė – bendrovė kol kas lieka Irano rinkoje. Vašingtono įvestų sankcijų sugriežtinimas yra susijęs su Teherano atsisakymu nutraukti šalies branduolinę programą, kuria siekiama, kaip mano Vakarai, pasigaminti branduolinį ginklą. Iranas primygtinai teigia, kad programa yra tik taikaus pobūdžio.

Neseniai priimtas įstatymas leidžia JAV administracijai skirti nuobaudas bendrovėms, investuojančioms į Irano energetiką daugiau nei 20 mln. dolerių. Tačiau įstatymas netaikomas bendrovėms, pamažu mažinančioms veiklą Irano rinkoje. „Žmonės pamažu prieina prie išvados, kad turėti reikalų su Iranu tiesiog neverta“, – interviu agentūrai „Reuters“ sakė JAV valstybės sekretorės pavaduotojas Jamesas Steinbergas.

Galbūt įsigaliojusius įstatymus pažeidžia kitos energetikos bendrovės, dirbančios JAV teritorijoje. Dabar Valstybės departamentas dėl to tikrina kai kurias įmones, bet žinyba atsisakė jas nurodyti. Pasak J.Steinbergo, daugiausia investuoja į Irano naftos šaką bendrovė „Naftiran“ – Irano nacionalinės naftos bendrovės antrinė įmonė.Faktiškai amerikiečių bendrovėms jau uždrausta užmegzti kokius nors dalykinius ryšius su „Naftiran“. Tačiau, pasak JAV valdžios atstovų, naujos sankcijos atmuša norą turėti su ja reikalų ir užsienio bendrovėms.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (39)