„Putinas to labai bijo. Apie Rusijos žlugimo grėsmę jis kalba dažniau nei bet kuris iš Ukrainos pareigūnų“ (Video)  ()

​Ką rodo protestai Baškirijoje?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos Baškirijos regione kilo protestai dėl vietos aktyvisto Failo Alsinovo arešto.

Prasidėjo žiaurūs susirėmimai su saugumo pajėgomis.

​Ką rodo šie protestai? Charter97.org svetainė kalbėjosi su politikos ekspertu, Ukrainos karinės teisės studijų centro vadovu Oleksandru Musijenka.

— Kad ir kiek Putinas skelbtų: „Aš čečėnas, aš rusas, aš baškiras, aš tuvis“ ir kitus propagandinius dalykus, jie neveikia. Galų gale, protesto pobūdis Baškirijoje yra susijęs su tuo, kad pagerintų gyvenimą savo žemėje.

Kremlius to labai bijo. Būtent judėjimų, kurie primintų, kad Rusija yra federacija. Atitinkamai, jos subjektai turi turėti įgaliojimus. Ypač tie, kurie susiję su, tarkime, gyvenimo tam tikruose regionuose organizavimu.

Bet kadangi centrinė Rusijos valdžia padarė viską, kad federacija būtų tik pavadinime ir popieriuje, kad ji negalėtų atlikti jokių realių veiksmų, dabar matome tokius maištus. Kitaip to nepavadinsi.

Beje, aš nesuprantu, kaip Failui Alsinovui gali būti pateikti kaltinimai „neapykantos ir etninės neapykantos kurstymu“. Ar negalima kitų tautų vadinti vardais? Alsinovas iš tikrųjų ragino baškirus suprasti, kad jie gyvena savo žemėje ir turi teisę balsuoti.

Baškirai turi teisę diktuoti tam tikras sąlygas savo regione, o federalinei valdžiai tai, žinoma, labai nepatinka. Putinas patologiškai to bijo ir bando tai užgniaužti. Kiek kartų jis jau kalbėjo apie Rusijos žlugimo grėsmę? Kartais jis apie tai kalba dažniau nei bet kuris iš Ukrainos pareigūnų.

Putinas ne tik baškirus, bet ir kitas Rusijos Federacijos tautybes suvokia kaip imperatoriškojo centro aptarnaujantį personalą. Tautos yra pašalintos iš sprendimų priėmimo proceso ir aišku, kad, pavyzdžiui, baškirams tai nepatinka. Jie pradeda skelbti savo teises, ir visa tai baigiasi rimtais protestais. Stebiu, kas ten vyksta, matau galingus susidūrimus. Visa tai yra rimti signalai Kremliui.

— Kokias galimas karštąsias vietas galima įvardyti Rusijos Federacijos teritorijoje?

 

– Dabar matome baškirus. Manau, kad tokiu tašku galima pavadinti Jakutiją ir Kareliją. Neatmetu, kad tam tikromis aplinkybėmis tai gali būti ir tuviai, Pavolgio regiono tautos. Pasirodo, Tolimieji Rytai, Pavolgio regiono tautos yra Rusijos Federacijos regionai, kurie, kaip ten bebūtų, vis dažniau gins savo teises.

— Kas turi įvykti, kad pamatytume nacionalinių respublikų pasitraukimo iš Rusijos Federacijos procesą?

— Visus šiuos veiksnius lems karas prieš Ukrainą. Juk karo fone, pirma, tęsiasi mobilizacija. Į frontą ypač imami šių respublikų žmonės: buriatai, tuviai, baškirai. Jie patys nėra labai patenkinti tuo, kas vyksta. Pasitaiko atvejų, kai jie atsisako dalyvauti karo veiksmuose.

Antra, atsižvelgiant į tai, neišvengiamai blogėja ekonominė padėtis. Vis daugiau išlaidų tenka gynybos pramonei ir ten išleidžiama. Tai reiškia, kad Rusijos Federacijos regionai gauna mažiau subsidijų.

 

Iš čia atsiranda trečias veiksnys, kuris turės įtakos: iš kur gauti pinigų, kas investuos į tas pačias naudingąsias iškasenas? „Gazprom“ patiria nuostolių ir stabdo investicijas į naujus projektus – jiems trūksta įrangos, kuri nėra tiekiama dėl sankcijų.

Todėl į šią vietą gali ateiti Kinijos įmonės. Tai neišvengiamai gali lemti, kad kai kurios tautos pradės maištauti ir sakys, kad Kremlius jas pardavė ir jos patenka į kolonijinę priklausomybę.

Visa tai kartu, kaip ir strateginės Kremliaus politikos klaidos, sukels sukilimus. Problemos, kurias įvardijau, niekur nedings, jos tik augs.

 

 

 

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(36)
(0)
(36)

Komentarai ()

Susijusios žymos: