Kompiuteriai be BIOS krausis per kelias sekundes  (16)

Jau nuo kitų metų rinkoje įsitvirtins pagrindinę asmeninių kompiuterių įvesties ir išvesties sistemą (BIOS) pakeisianti UEFI technologija, kuri kompiuterių įkrovą sutrumpins nuo kelių minučių iki kelių sekundžių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujų kompiuterių, kuriuose nuo 2011 metų bus masiškai diegiama BIOS pakeisianti Unifikuota išplėstinė gamintojų programinės įrangos sąsaja (UEFI, Unified Extensible Firmware Interface), įkrovos laikas žymiai sutrumpės, skelbia BIOS įpėdinę plėtojančios organizacijos „UEFI Forum“ vadovas Markas Doranas. 

„Dabar gali tekti palūkėti apie 25 – 30 sekundžių, kol, įjungus kompiuterį, pasirodys pirmieji operacinės sistemos krovimosi požymiai, – sakė jis dienraščiui „Daily Telegraph“. – Naudojant UEFI šis laikas sutrumpės iki kelių sekundžių“.

„UEFI Forum“ vadovas primena, kad BIOS sistema asmeniniuose kompiuteriuose naudojama jau maždaug 25 metus, nors iš pradžių jos kūrėjai manė, kad jos bus atsisakyta pagaminus maždaug 25 tūkstančius su IBM PC suderinamų kompiuterių. Tačiau pasirodė, kad kai kurios kompiuterių mikroschemų rinkinių dalys su BIOS programine įranga išliko žymiai ilgiau, iki pat mūsų dienų, ir tai BIOS sistemos kūrėjams buvo gana netikėta. „Jie kaip ir visi kiti stebisi, jog BIOS vis dar gyva ir naudojama daugumoje asmeninių kompiuterių. Kai ji buvo kuriama, niekas nemanė, jog tai bus ilgalaikis sprendimas“, – sakė M. Doranas.

Tačiau 25 metų kompiuterijos raidos išbandymus atlaikiusiai BIOS, kurioje vis dar naudojami nuo pirmųjų su IBM PC suderinamų asmeninių kompiuterių pasirodymo išlikę kodo fragmentai, vis sunkiau susidoroti su naujais iššūkiais, teigiama pranešime. BIOS ir UEFI programinės įrangos gamintojos AMI atstovų teigimu, jos amžius ypač pradėjo trumpėti paplitus kompiuteriams su 64 bitų operacinėmis sistemomis bei naujiems jų modeliams, besiskiriantiems nuo „klasikinių“ stalinių ir nešiojamųjų kompiuterių.

„Kietųjų diskų talpos riba – 2 terabaitai – kuri buvo išlikusi nuo asmeninio kompiuterio sukūrimo laikų, jau greitai ims kelti problemų tiems, kurie savo kompiuteriuose laiko daug nuotraukų bei vaizdo medžiagos, – BBC sakė AMI techninės rinkodaros skyriaus atstovas Brianas Richardsonas. Pasak jo, problemų dėl BIOS kyla ir populiarėjant planšetiniams kompiuteriams bei kitiems nedideliems įrenginiams: BIOS „tikisi“, kad jų vidinė techninės įrangos sandara atitinka pirmųjų asmeninių kompiuterių struktūrą.

Tuo tarpu UEFI sąsaja bet kokį asmeninį kompiuterį „išvaduoja“ nuo IBM PC architektūrinių sprendimų. Pavyzdžiui, ji nenurodo, kad kompiuterio klaviatūra turi būti jungiama tik per tam tikrą jungtį. „UEFI tik „praneša“, kad kompiuteryje yra tam tikras įrenginys, atsakingas už informacijos įvestį naudojant klaviatūrą“, – aiškina Markas Doranas. Tai reiškia, kad, naudojant UEFI, bus paprasčiau užtikrinti sąveiką su virtualia klaviatūra, vartotojo valdymo gestais liečiant sensorinį ekraną ar būsimomis informacijos įvesties priemonėmis.

UEFI išaugo iš „Intel“ sukurtos EFI specifikacijos ir tapo visuotinai pripažintu standartu tuo metu, kai kompiuterių pramonėje buvo aiškiai suvokta būtinybė pakeisti BIOS nauja technologija, sakoma pranešime.

Kai kurie stalinių ir nešiojamųjų kompiuterių pagrindinių plokščių gamintojai jau naudoja UEFI, tačiau, pasak M. Dorano, 2011 –ieji šiuo požiūriu turėtų tapti „lūžio“ metais, kai rinkoje bus vis daugiau parduodama naujų kompiuterių su UEFI sąsaja.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (16)

Susijusios žymos: