Europa išbandė „superbombą“  (36)

Jungtinis Europos šalių koncernas MBDA sėkmingai išbandė vadinamąją sunkiąją bombą „HardBut“, nuo kurios neapsaugo net stipriausi požeminiai įtvirtinimai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pagrindinius Prancūzijos, Italijos ir D. Britanijos raketinės technikos gamintojus apjungęs koncernas MBDA naujos kartos sunkiąją bombą, skirtą naikinti gerai įtvirtintiems požeminiams bunkeriams, komunikacijų centrams, vadavietėms, gamybiniams objektams, tuneliams ir kitiems taikiniams, kuria kartu su D. Britanijos ir Prancūzijos gynybos ministerijomis, teigiama „MBDA Systems“ pranešime.

Pranešama, kad „HardBut“ bandymas buvo atliktas įkėlus bombą į raketinį vežimėlį, kuris pagreitino užtaisą iki tokio greičio, kuris pasiekiamas iš lėktuvo išmestai bombai pasiekus taikinio paviršių. „HardBut“ buvo įrengtas tik vadinamasis „prasiskverbimo“ sprogstamasis užtaisas, kurio paskirtis – prasiskinti kelią per betoną ir apsaugines požeminių bunkerių konstrukcijas, kad pagrindinis kovinis užtaisas detonuotų įtvirtinimų viduje.

Pasak „MBDA Systems“ atstovų, šio bandymo metu buvo siekiama patikrinti bombos atsparumą ir „sumanaus“ sprogdiklio elektroniką. Skelbiama, kad „HarbBut“ sėkmingai prasiskverbė per masyvius betono blokus ir pasiekė taikinį išlaikiusi taisyklingą padėtį.

„HardBut“ parametrai laikomi paslaptyje, nepranešamas ir bandymo metu pramuštų gelžbetoninių įtvirtinimų storis. Manoma, kad MBDA bando sukurti tokios pat paskirties JAV bombos MOP (Massive Ordnance Penetrator) analogą. MOP sveria beveik 14 tonų ir gali prasiskverbti per 60 metrų storio gelžbetoninius požeminius įtvirtinimus. MOP priklauso naujos kartos sunkiųjų ginklų klasei, kurie gali padaryti rimtos žalos net labiausiai apsaugotiems požeminiams bunkeriams ir valdymo centrams. Pentagonas planuoja priimti MOP ginkluotėn 2012 m.

Įdomu, kad nei D. Britanija, nei Prancūzija neturi tokioms sunkioms bomboms gabenti tinkamų lėktuvų. JAV karinės oro pajėgos planuoja naudoti MOP bombas bombonešiuose B-2. Tiesa, pasak ekspertų, teoriškai tokias „superbombas“ galima gabenti ir kariniais transportiniais lėktuvais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (36)