„Kovosite iki mirties arba pergalės“. Juodos dienos užverbuotiems rusų kaliniams. Kas gresia  ()

Žurnalistai pastebi, kad šiuo metu vienintelis būdas kaliniams palikti tarnybą – gauti valstybinį apdovanojimą, netekti veiksnumo arba išgyventi iki karo pabaigos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jau daugiau nei metus Rusijos Federacija verbuoja kalinius kovoti Ukrainoje, siūlydama jiems malonę ir laisvę po 6 mėnesių tarnybos. Tačiau ši sutartis nebegalioja. Apie tai rašo BBC.

Leidinio teigimu, dabar buvę nuteisti rusai nebegauna amnestijos, susiduria su atšiauriomis sąlygomis ir užuot anksti grįžę namo, turi kovoti iki karo pabaigos.

Po „Wagner“ vadovo Jevgenijaus Prigožino mirties „Wagner“ tapo praeitimi, o dabar sąlygos kaliniams sugriežtėjo.

Viena moteris iš Baikalo regiono Rusijos Tolimuosiuose Rytuose, panorusi likti anonimiška, BBC sakė, kad jos vyras 2023 metų rudenį buvo užverbuotas į vieną iš „Storm V“ padalinių.

„Šį vasarį būtų sukakę 15 metų nuo nuosprendžio paskelbimo. Jam liko dar ketveri. Sąlygos įkalinimo įstaigoje buvo normalios. Jis galėjo ir toliau atlikti bausmę, tačiau tai buvo vienintelis būdas greitai grįžti namo“, – sakė ji.

Anot jos, jo sutartis su Rusijos gynybos ministerija buvo sudaryta metams, o ne šešiems mėnesiams, kaip su ankstesniais kaliniais. O kai baigsis vyro laikas, jis negaus atleidimo ir negalės iškart grįžti namo, nes sutartis bus „automatiškai pratęsta“.

Kitų rusų, kurių artimieji tarnauja „Storm V“ daliniuose, įrašai socialiniuose tinkluose rodo, kad jie taip pat turės likti fronto linijose, kol pasibaigs tai, ką Maskva vadina „specialia karine operacija“.

Išgyvenimo tikimybė – apie 25 %

 

Dabar vienintelis būdas kaliniams visiškai palikti tarnybą – gauti vyriausybės apdovanojimą, tapti neveiksniais, sulaukti karinio amžiaus ribos arba išgyventi iki karo pabaigos.

Vietoj malonės, buvę nuteistieji, baigę karinę tarnybą, dabar gauna lygtinį paleidimą. Tai reiškia, kad jei jie bus pripažinti kaltais dėl naujo nusikaltimo, jų bausmė taip pat atspindės ankstesnį teistumą.

„Šansai išgyventi yra apie 25 %. Penkis mėnesius buvau šturmanas. Iš mūsų būrio, kurį sudaro apie 100 žmonių, gyvi tik 38“, – sakė vienas iš kalėjime užverbuotų rusų.

Daugelis „Storm V“ karių treniruojasi poligone tik 10 dienų, kol bus išsiųsti į fronto liniją. Žinomos kelios dešimtys atvejų, kai nuteistieji fronto linijoje atsidūrė tik po trijų penkių dienų mokymų.

 

Vienas iš vyrų sako, kad nuo 2014 metų kelis kartus sėdėjo kalėjime už sunkų kūno sužalojimą ir vagystes. Spalį jis pasirašė sutartį su Rusijos gynybos ministerija ir iš griežto saugumo objekto išvyko į frontą. Jis teigė, kad „Storm V“ kovotojai dažnai siunčiami į „beprasmiškus reidus“, iš kurių grįžta vos keli. Anot jo, jei atsisako išvykti, jie metami į duobę žemėje ir neduodama maisto.

„Sėkmės neužteks. Aš jau žinau, kad man nepavyks“, – apie šansą išgyventi fronte pasakoja jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(4)
(2)

Komentarai ()