Robotai išmoko dainuoti (Video)  (12)

Kas geriau dainuoja – vienadienės estrados „žvaigždutės“ ar sparčiai tobulėjantys japoniški robotai?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Japonijos Pažangiųjų pramonės technologijų ir mokslo tyrimų instituto inžinieriai, pasitelkę žmogaus kvėpavimą ir lūpų judesius analizuojančią programinę įrangą, išmokė robotą dainuoti, pranešė „DigInfo.tv“.

Jų sukurta robotė HRP-4 gali dainuoti nepaprastai tikroviškai atkartodama tikros dainininkės veido išraiškas bei galvos ir lūpų judesius. Inžinieriai robotę dainuoti išmokė pasitelkę dainuojančios moters kvėpavimo ir veido raumenų judėjimo modelį.

Įdomu, kad ši robotė ne šiaip atkartoja įrašytą fonogramą, bet dainuoja pati – specialistai sukūrė natas sintezuojančią „VocaListener“ pavadintą programą. Kita programa – „VocaWatcher“ – yra atsakinga už robotės veido judesius dainavimo metu.

Japonų inžinieriai net išmokė robotę – dainininkę tikroviškai „kvėpuoti“: tuo tikslu buvo pasitelkti ir sumodeliuoti įvairių žmonių alsavimo garsai.

Dainuojanti robotė taip pat naudoja bendrovės „Yamaha“ programinę įrangą „Vocaloid“, generuojančią „autentišką“ dainavimą paprasčiausiai įvedus į kompiuterį dainų partitūras – natas ir žodžius.

Pasak Japonijos Pažangiųjų pramonės technologijų ir mokslo tyrimų instituto atstovo Masatakos Goto, jei dainuojantys robotai sparčiai tobulės ir taps populiarūs, jų teikiamomis galimybėmis galės pasinaudoti ir pramogų pramonė. „Tikimės, kad tai padės jiems paplisti dar labiau“, – sakė jis.

Šiame vaizdo siužete – pirmosios dainuojančios robotės pristatymas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)