Už pagalbą kovoje su piratavimu „Google“ paprašė susimokėti  (14)

Autorių teises ginančios organizacijos užklausė interneto paieškos gigantės „Google“, ar būtų įmanoma efektyviau šalinti nuorodas į nelegalų turinį internete, ir sulaukė pasiūlymo... susimokėti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokią užklausą „Google“ nusiuntė dvi muzikos industrijai atstovaujančios organizacijos – JAV muzikos įrašų pramonės asociacija (angl. Recording Industry Association of America, RIAA) ir Tarptautinė fonogramų gamintojų federacija (angl. International Federation of the Phonographic Industry, IFPI), rašo Thenextweb.com.

Paprastai, kai „Google“ paieškos sistemoje RIAA ar IFPI randa nuorodų į piratinį turinį, jos gali kreiptis į „Google“ ir paprašyti tokias nuorodas pašalinti. Taip apsunkinamos galimybės neteisėtai atsisiųsti autorių teisių ginamą turinį, mat didelė dalis vartotojų nemokamų muzikos įrašų ieško tiesiog per „Google“.

Įstatymai nurodo tinklalapių administratoriams, sulaukus tokių kreipimųsi, pašalinti nuorodas. Ir „Google“ visuomet laikėsi įstatymų. Tačiau nuorodų į nelegalų turinį turi ieškoti tie, kas nori, kad jos būtų pašalintos, šiuo atveju – autorių teises ginančios organizacijos. Atsižvelgdamos į dideles laiko sąnaudas, RIAA ir IFPI kreipėsi į „Google“ prašydamos „suteikti priemones, kurios padėtų efektyviau šalinti piratinį turinį“.

Tačiau „Google“ atsakymas nebuvo toks, kokio tikėjosi autorių gynėjai. Užuot pasiūlytų savo išteklius, „Google“ nukreipė juos į pritaikytosios paieškos paslaugą „Site Search“, praneša su korespondencija susipažinę Cnet.com šaltiniai.

Ši „Google“ paslauga leidžia atlikti specifines užklausas tam tikruose tinklalapiuose. Tiesa, ji yra mokama – 1 000 įvykdytų paieškų kainuoja 5 JAV dolerius (12,4 Lt). Anot „Google“, ši kaina padengia paslaugos sąnaudas, ji visiems yra vienoda – tiek tinklaraštį rašančiam paaugliui, tiek tarptautinei organizacijai.

Paprastai kalbant, „Google“ nurodė RIAA ir IFPI pačioms atlikti visą „piratų gaudymo“ darbą ir dar susimokėti už jos produkto naudojimą. Tačiau šaltiniai iš muzikos industrijos teigė, kad jei RIAA ir IFPI nuspręstų pasinaudoti šiuo pasiūlymu, joms kasmet tai kainuotų milijonus dolerių. Mat ieškant nelegalaus turinio įvairiose svetainėse tektų atlikti ne vieną dešimtį tūkstančių paieškų kasdien.

Ar iš „Google“ pusės tai teisinga? Juk didžiosios dalies piratinės produkcijos šaknys išsikerojusios „Google“ paieškos sistemoje, pradedant pavienių „mp3“ failų ieškojimu ir baigiant „torrent“ bylomis. Tinklalapiai, kuriuose laikomi šie failai, dažniausiai pelnosi iš tos pačios „Google“ reklamų. Kitaip sakant, „Google“ gauna pajamų iš ieškotojams parodytų reklamų, tinklalapių, kuriuose jie apsilanko, o dabar užsimojo dar ir į tuos, kas nori šią sistemą sugriauti.

Nepaisant "abejotinos etikos" verslo modelio, „Google“ teisiškai lieka švari.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (14)