Pavojingas varžovas Zelenskiui. „Jis atskleis savo politines ambicijas.“ Kas vyksta  ()

Šiandien Zalužnas jau yra Zelenskio politinis varžovas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Volodymyrui Zelenskiui reikalai nesiseka. Amerikos finansinė ir karinė parama kabo ant plauko, fronte nėra sėkmės, visuomenės parama mažėja, o namuose Ukrainos prezidentas sulaukė kritikos bangos dėl generolo Valerijaus Zalužno atleidimo iš Ukrainos vyriausiojo vado pareigų.

„Manau, kad tai yra silpnumo ir baimės išraiška to, kas artėja Ukrainos link“, – interviu leidiniui „Interia“ pokyčius Ukrainos kariuomenės vadovybėje įvertino prof. Agnieszka Legucka, Lenkijos tarptautinių reikalų instituto analitikė.

„Ukrainos prezidentas padarė tokį žingsnį, nes mano, kad tai paskutinė galimybė nusverti svarstykles fronte į Ukrainos pusę. Bet kurią akimirką Ukrainos kariuomenė gali visam laikui prarasti pagalbą iš JAV, o tada žlugimas ir pralaimėjimas bus tik laiko klausimas. Tai viena iš tokio sprendimo priežasčių. Tačiau pagrindinė motyvacija – vidinės problemos. Viena vertus, blėsta visuomenės simpatijos prezidentui Zelenskiui, kita vertus, generolo Zalužno reitingai sparčiai auga. Šiandien Zalužnas jau yra Zelenskio politinis varžovas.

Ne paslaptis, kad Zelenskis jau seniai bijo Zalužno politinių ambicijų. Ar ne?

„Tai tikrai vienas iš pagrindinių argumentų Zelenskiui atsikratyti Zalužno. Antra, generolas prieštaravo prezidentui dėl strategijos ir nenorėjo keisti Ukrainos kariuomenės veikimo fronte. Zalužnas nenorėjo rizikuoti, o tik išlaikyti jau užimamas pozicijas. Tai nedžiugino prezidento, kuriam reikia didelės pergalės bent vienoje fronto atkarpoje. Kad prireikus galėtų ką nors konkretaus padėti ant derybų stalo su Putinu. Trečias elementas – atsakomybės perkėlimas. Viena vertus, Zelenskis buvo patenkintas, kad pagrindinė atsakomybė už veiksmus fronte tenka Ukrainos pajėgų vyriausiajam vadui. Kita vertus, Zalužnas pasitraukė palankiu momentu. Jis galės tęsti politinę karjerą, jei to norės, nes galimas pralaimėjimas fronte jam nepakenks. Galbūt jis pateks į generolo Syrskio sąskaitą.

 

 

Ar Zalužnas nori turėti politinę ateitį? 

„Šiandien sunku apie tai kalbėti. Jis tikrai yra legenda Ukrainoje, jis tikrai turi nepriekaištingą generolo, saugančio savo žmones, savo karius, reputaciją. Jei Zelenskis praras pasitikėjimą, tai labai glaudžiai susiję su situacija fronte; jis sulauks palaikymo – Zalužnas atskleis savo politines ambicijas. Tai legenda. O legenda yra galinga korta politiniame žaidime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(15)
(6)
(9)

Komentarai ()

Susijusios žymos: