Boulingo dvikova: žmogus prieš robotą (Video)  (5)

JAV surengta vieno geriausių pasaulyje boulingo – amerikietiškų kėglių – žaidėjo ir geriausio pasaulyje boulingo roboto dvikova padėjo išsiaiškinti, ar žmonės ir šioje srityje jau pralaimi robotams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šias varžybas surengė JAV Boulingo kongresas, vienijantis apie 3000 šalyje veikiančių 10 kėglių boulingo asociacijų, kurioms priklauso daugiau nei 2 mln. narių, pranešė „Gizmodo.com“.

Dvikovoje susitiko vienas geriausių pasaulyje boulingo profesionalų Chrisas Barnesas, per 12 metų susišlavęs 1,7 mln. dolerių pagrindinių piniginių prizų, o per paskutiniuosius 11 sezonų (1999 – 2009 m.) jo pajamos iš šio žaidimo nebūdavo mažesnės, nei 100 000 JAV dolerių.

Prieš jį stojo EARL (Enhanced Automated Robotic Launcher) – naujausias ir pažangiausias pasaulyje boulingą žaidžiantis robotas. Jis gali ridenti kamuolius nuo 16 iki 38 km/h greičiu, besisukančius nuo 50 iki 900 apsukų per minutę sparta.

Pasak dvikovą stebėjusių specialistų, robotui pakišo koją jo preciziškumas ir siekis tiksliai pakartoti sėkmingą smūgį. Kadangi kiekvienas smūgis buvo kone identiškas, padarius klaidą ji pakartojama, kol automatinė vizualinio taikymo sistema susipranta padaryti korekciją arba įsikiša robotą prižiūrintis operatorius, įvedantis korekcijas sensoriniame valdymo ekrane.

Šįkart Tarptautiniame boulingo tyrimų ir treniravimosi centre Arlingtone (JAV) vykusios žmogaus ir roboto varžybos baigėsi Chriso Barneso pergale: jis nugalėjo santykiu 259 – 209. Tačiau ši pergalė nebuvo lengva, tai pripažino ir pats nugalėtojas, „nokautavęs“ EARL po 7 iš eilės sekusių „straikų“. Juokaujama, kad šįkart robotui koją pakišo „jaudinimasis“ rungiantis su tokiu tituluotu varžovu: ankstesnių bandymų metu EARL žaidimą baigdavo surinkęs 300 taškų.

Šiame vaizdo siužete – Arlingtono boulingo centre vykusios dvikovos fragmentai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)