„Microsoft“ operacinė sistema „Windows 7“ atšventė vienerių metų jubiliejų  (13)

Praėjusią savaitę, spalio 21 dieną, „Microsoft“ operacinė sistema „Windows 7“ šventė vienerių metų gimtadienį. Šia proga kompanija turėjo kuo pasigirti - per metus nuo jos pasirodymo visame pasaulyje jau parduota daugiau nei 240 mln. operacinės sistemos licencijų. „Windows 7“ išlieka greičiausiai parduodama operacine sistema istorijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Išplatintame pranešime teigiama, jog visus gamintojų lūkesčius pranoko ir palankus „Windows 7“ verslo įmonių vertinimas. Labai gerai operacinė sistema yra vertinama ir individualių vartotojų. Rinkos tyrimų bendrovės „Forrester“ duomenimis, net 89 proc. įmonių planuoja per artimiausius 24 mėn. įsigyti „Windows 7“, o pagal „LifeHacker“ reitingą, naująja „Microsoft“ operacine sistema yra patenkinti 94 proc. vartotojų.

„Windows 7“ ypač sėkmingai įsitvirtino verslo rinkoje. „Microsoft“ atlikta įmonių apklausa parodė, kad ši operacinė sistema verslui suteikia apčiuopiamą naudą – ji vidutiniškai sutaupo 350 litų (140 JAV dolerių) lėšų per metus, reikalingų vienam kompiuteriui išlaikyti, o metinė investicijų grąža siekia 131 procentą. Tiesa, pranešime nepatikslinama, kaip ši nauda įvertinta praktiškai.

Pasirodžius „Windows 7“ pasikeitė ir kiti didieji „Microsoft“ produktai, kurie buvo pritaikyti prie naujosios operacinės sistemos – pristatyta naujoji interneto naršyklė „Internet Explorer 9“, taip pat atnaujintos debesų kompiuterija grįstos programos „Windows Live Essentials“. Rugsėjo 15-ąją pasirodžiusi „Internet Explorer 9“ testuojamoji (beta) versija iš karto susilaukė vartotojų susidomėjimo – per pirmąsias 2 dienas ją atsisiuntė 2 mln. vartotojų, o iki rugsėjo pabaigos – net 6 milijonai.

Tyrimų duomenimis, šiuo metu pasaulyje yra 1,2 mlrd. asmeninių kompiuterių ir ši rinka auga. Pagal IDC bendrovės prognozes, 2010 metais bus parduota 350 mln. naujų asmeninių kompiuterių, o 2011 metais – 400 mln. vienetų. Per mažiau nei metus „Windows 7“ buvo įdiegta į 17,1 proc. viso pasaulio kompiuterių.

Lygiai prieš metus ji pasirodė ir Lietuvos parduotuvių lentynose. Pasakyti, kiek šią operacinę sistemą yra išbandžiusių ir pamėgusių vartotojų pas mus, yra labai sudėtinga, ypač atsižvelgiant į „piratavimo“ apimtis. Tačiau galima bent jau apytiksliai įvertinti sistemos populiarumą pas nepriklausomus pardavėjus. Sertifikuotas „Microsoft“ smulkiojo verslo ekspertas SKYTECH.LT naująja „Windows“ versija prekiauja nuo pat jos pristatymo vartotojams pradžios. Pasak šio prekybos tinklo atstovų, viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl „Windows 7“ susilaukė tokios sėkmės yra jos pirmtakės „Windows Vista“ problemos. Priešingai nei pastaroji, „Windows 7“ operacinė sistema yra lengvai pritaikoma net ir senesniuose, mažesnio galingumo, kompiuteriuose.

Svarbus aspektas yra versijų „žeminimo“ (downgrade) galimybė. Klientas, pirkdamas „Windows 7 Profesional“ licenziją, esant poreikiui, gali įsidiegti „XP Proffesional“ (laikotarpis yra ribotas) arba „Windows Vista Business“ operacinę sistemą ir tuo pat metu būti pasiruošęs ateičiai.

Šiuo metu jau praktiškai nebeįmanoma įsigyti naujų kompiuterių su iškart integruotomis senesnėmis „Windows“ versijomis, todėl visi naują įrangą perkantys vartotojai, norintys legalios operacinės sistemos neišvengiamai pirks „Windows 7“.

Vertindami pardavimų statistiką, įmonės darbuotojai į dvi grupes išskiria privačius ir verslo klientus: „apie 95 % verslo klientų SKYTECH.LT verslo skyriuje įsigyja kompiuterinę įrangą su „Windows“ operacine sistema, tuo tarpu tarp privačių klientų šis rodiklis siekia vos 15 %“.

Dar vienas "Windows 7" populiarumo aspektas - sukurta speciali „Windows 7“ versija skirta mažųjų internetinių kompiuterių (netbook) vartotojams, kuri reikalauja dar mažiau kompiuterio resursų nei kitos Windows 7 versijos. Šios Windows versijos kaina perkant kartu su netbook kompiuteriu yra žymiai mažesnė už įprastines „Windows 7“ licenzijas „didiesiems“ kompiuteriams.

Savo klientams SKYTECH.LT rekomenduoja naudoti arba nemokamą atviro kodo operacinę sistemą „Linux“, arba įsigyti legalius „Windows“, ypač perkant naują kompiuterį – šiuo atveju galima sutaupyti ne mažiau kaip šimtą litų, nes pirkti OS atskirai kainuos brangiau.

Žinoma, visada atsiras klientų, kurie susiinstaliuos "Windows" piratine versija. To daryti nerekomenduojame ne tik del to, kad tai nelegalu ir galima susilaukti teisinių sankcijų, tačiau ir dėl to, kad tokiu atveju išlieka nuolatinio "remonto" pavojus. Jei šiuos darbus atliks samdomas meistras, tai pareikalaus dar daugiau laiko ir investicijų, nei legali programinė įranga.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (13)

Susijusios žymos: