„Infobalt“: rinkliava už atminties laikmenas turi būti panaikinta  (13)

Asociacija „Infobalt“ skelbia nepritarianti planams Lietuvoje įvesti rinkliavas už skaitmenines atminties laikmenas bei atgaminimo įrenginius ir pabrėžia, kad dabar veikianti sistema turi būti panaikinta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Asociacija skelbia, jog praėjusią savaitę Europos Teisingumo Teismo (ETT) paskelbtas sprendimas yra svarbus žingsnis modernizuojant dabartinę autorių mokesčių sistemą.

ETT paskelbė, jog mokestis už kopijavimą asmeniniam naudojimui gali būti taikomas tik mažmeninėje rinkoje, t.y., kai produktas parduodamas vartotojui. Darbo reikmėms įrangą bei laikmenas perkančioms įmonėms šis mokestis neturėtų būti taikomas. Taip pat sprendime teigiama, jog kompensacijų autoriams sistema privalo būti aiškinama visose Europos Sąjungos narėse vienodai.

Anot „Infobalt“, į tai turėtų būti atsižvelgta ir Lietuvoje nagrinėjant laikmenų apmokestinimo klausimą. „Iki šiol egzistavusioje pasenusioje tvarkoje nebuvo atsižvelgiama į skaitmeninių technologijų produktus ir paslaugas. Labai svarbu yra tai, kad teismas patvirtino, jog autorinių mokesčių paskirtis nėra kompensuoti teisių turėtojams už nelegalias kopijas – tai mes įrodinėjome ne vienerius metus“, – teigia „Infobalt“ atstovė Vilma Misiukonienė.

Pasak jos, „Infobalt“ nepritaria ketinimams Lietuvoje plėsti laikmenų, kurioms taikoma rinkliava, sąrašą. „Atsižvelgiant į kitų šalių praktiką bei ETT sprendimą, asociaciją „Infobalt“ dar kartą nori pabrėžti, kad dabar veikianti laikmenų apmokestinimo sistema turi būti panaikinta, nes yra nepasiteisinusi ir žalinga. Taip pat asociacija siūlo ženkliai apriboti asmeninio kopijavimo teisę, paliekant autoriams teisę patiems spręsti – suteikti ar nesuteikti tokią teisę vartotojams“, – teigė V.Misiukonienė.

Jos teigimu, autorius ir teisių turėtojas ar jo leidėjas gali pats nustatyti, kokiu būdu bus saugomas kūrinys – techninėmis apsaugos priemonėmis ar ne. Jei autorius nuspręstų leisti kopijavimą vartotojams asmeninio atgaminimo tikslais, kompensacija galėtų būti priskaičiuota prie kūrinio kainos.

„Infobalt“ atstovė taip pat atkreipė dėmesį ir į būtinybę įstatymiškai įtvirtinti administravimo asociacijų (Lietuvos autorių teisių gynimo asociacijos agentūros (LATGA-A) bei Lietuvos gretutinių teisių asociacijos (AGATA) veiklos efektyvumo, skaidrumo ir viešumo saugiklius.

Šiuo metu Lietuvoje minėta rinkliava taikoma vaizdo ir garso kasetėms, CD bei DVD diskams. Tačiau Seime jau įregistruoti Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo pakeitimai, kuriais šį sąrašą numatoma smarkiai praplėsti, įtraukiant visas skaitmenines laikmenas, tokias kaip USB raktai, atminties kortelės, kompiuterių standieji diskai, o taip pat atgaminimo įrangą (grotuvus, televizorius, telefonus ir kt.).

LATGA-A ir AGATA tikina, jog sistema yra būtina, esą ją panaikinus smarkiai išaugtų piratavimas, o vartotojai taptų potencialiais autorių teisių pažeidėjais. Be to, gautos lėšos atitenka kūrėjams, kurie mūsų šalyje vargiai remiami.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (13)